Zážitková. Presne takú odpoveď dostanete na to, ak sa pýtate aký typ kuchyne ponúka trenčianska reštaurácia hotela pod hradom. Milá úslužná obsluha v bielych rukavičkách ochotne poradí, prípadne vysvetlí čomu nerozumiete.
Ako názov prezrádza, reštaurácia sa nachádza priamo pod majestátnym hradom Matúša Čáka, parkovanie ponúka ako hotelovým tak aj reštauračným hosťom vo dvore. Priznáme sa, že nám chvíľu trvalo, kým sme blúdili hotelovými chodbami, aby sme našli vchod do reštaurácie. Ocenili by sme preto lepšie značenie po chodbách.
Napokon nás ale privítal veľmi vkusný priestranný moderný priestor s prestretými stolmi, presne tak ako to má v špičkovej reštaurácií na úrovni vyzerať. Vzhľadom k tomu, že sme reštauráciu navštívili prvý februárový týždeň, bola vianočná výzdoba na stoloch už naozaj prežitkom, o to viac keďže ide o reštauráciu vyššej úrovne.
Aj keď počas našej návštevy (nedeľa večer) bol obsadený len ešte jeden stôl, odporúčame rezervovať stôl vopred.
Čo skutočne oceňujeme je čisto sezónne menu a nepreplnené a prehľadné a la carte. Po usadení nám obsluha priniesla couvert / drobné predjedlo – domácu paštétu s pečivom. Priznáme sa, že nám naozaj ulahodili, jemná konzistencia paštéty v kombinácií s teplým domácim banketovým pečivom nám správne naštartovala chute na ďalšie chody.
Z predjedál sme si vybrali hovädzí tartare (8,90€) a textúry cvikle (8,60€). Tatarák bol naozaj špičkový nielen na oko ale aj na chuť, podávaný s koreninami konfitovaným žĺtkom caparami a kúskami ciabatty. Skutočne vynikajúci. Textúry cvikle boli doplnené kozím syrom a orechovým chlebom. Opäť ideálna vynikajúca kombinácia chutí.
Na polievky sme boli naozaj zvedaví. Nalievajú ich (ako to už v podobných reštauráciách býva zvykom) priamo pri stole. Domáca fazuľová
(3,40€) bola hutná, s kúskami rôznych druhov fazúľ (jeden z nich bol na náš vkus príliš tvrdý). Jemne grilované údené a klobáska v nej boli vynikajúce.
Bujón z kukuričného kuraťa (3,10€) bol dostatočne silný a výrazný.
Pre dámy odporúčame vyskúšať filety pražmy s beluga šošovicou (15,80€). Jemné ľahké jedlo je ako stvorené pre všetkých, ktorí uprednostňujú kvalitnú rybu a zároveň niečo ľahšie. Z mäsitých jedál sme si dali Teľacie lýtko (18,80€) podávané s pancettou, pappardelle sépiou a mrkvou. Priznáme sa, že ryba nám chutila viac a servírovanie v hlbokom tanieri bolo trocu nepraktické.
Ak vám po výdatnom obede, či večeri zostane ešte chuť na dezert, za vyskúšanie určite stoja oba. Osviežujúci makový koláčik s citrónom a mascarpone doplnený lieskovcami (7,40€) alebo čokoládovo-tekvicový
(7,60€) doplnený s čokoládovou penou, plneným pečeným jablkom a brusnicami. Skutočná fantázia.
Suma summarum. Ak sa vyberiete na návštevu Trenčína a „zablúdite“ aj na hrad, cestou sa zastavte na kus kvalitnej, modernej a elegantnej gastronómie ktorá poteší naozaj všetky zmysly – oči, nos a samozrejme aj chuť.
Zhrnutie:
Plus: vysoká úroveň gastronómie, dokonalý foodstyling, príjemná obsluha, štýlový interiér
Mínus: absencia značenia z horného parkoviska, počas našej návštevy neaktuálna dekorácia na stole