Keď sa povie inovatívna gastronómia a Trenčín, pre nás je spojenie jednoznačné – reštaurácia Diva pri Synagóge. Šéfkuchár a spolumajiteľ Michal Škorec tu nevarí, on vytvára chuťové kompozície, ktoré potešia najprv oko a potom chuťové bunky.
Cez obed býva v reštaurácii, ktorá sa nachádza v centre Trenčína, na jeho pešej zóne rušno, lebo ju hojne využívajú na obedové menu ľudia z okolitých úradov. Večer je atosféra komornejšia a teda aj priestor na vytváranie kulinárskych dielok na tanieri. Komornejšie ale neznamená prázdno, boli sme tu večer cez pracovný týždeň a podnik bol slušne obsadený. Predtým sme pohodlne zaparkovali na neďalekom parkovisku, večer to nebol problém.
Čo sa týka surovín, potrpia si tu na kvalitu a ak to dodávateľské možnosti dovoľujú aj na regionalitu a ak to dovolí šéfkuchárovi čas, porozpráva hosťom príbehy jednotlivých jedál. Napríklad že recept na melence, ktoré boli súčasťou nášho Syrovo-šafránového cappucina pochádza ešte od jeho babky.
My sme tu vyskúšali Variácie predjedla, kde bolo hneď niekoľko lahôdok – napríklad kačacia paštéta de luxe s marmeládou z červenej cibuľky, či teľacia paštéta plnená kačacou foie gras na šalátiku z pečených paprík a k tomu dva druhy výborného domáceho chleba.
Nasledovalo chuťovo aj vzhľadovo zauimavé Syrovo –šafránové capuccino s už spomínanými melencami čo sú vlastne drobce, či mrvenička, ktoré nám servirovali v priehľadnej šálke, aby bola pekne vidieť aj jeho mliečna penová čiapočka.
Z hlavných jedál sme sa rozhodli pre Kačacie prsia na pečených šúlancoch s pikantnou malinovou omáčkou. Boli skvostné, mäso mäkučké, omáčka ho chuťovo ozvláštnila a šúľance s chrumkavou kôrkou sú možno „obyčajným“ jedlom, ale boli lahôdkou. Ako druhé hlavné jedlo sme si dali Jelení pupok na bryndzovom krupote so sušenou slivkou, pečenou tekvicou v ríbezľovom víne a rozmarinovou omáčkou, čo bol naozaj koncert chutí, kombinácia šťavnatej diviny s nezvyčajnou prílohou čo určite bryndzové krupoto je, bola zaujímavá a chuťovo ju dotvorili, alebo ak chcete „opikantnili“ sušená slivka a zaujímalo pripravená tekvica.
M. Škorec je rovnako inovatívny aj pri príprave dezertov – Čokoládový mousse sme dostali na koláčiku z tekvicových a slnečnicových semiačok a Jablkový koláč s horalkovou zmrzlinou. Ani jedno nebolo samoúčelné, práve naopak, kombinácia vláčneho sladkého mousse a chrumkavého a menej sladkého koláčika nám veľmi chutila, rovnako ako horalková zmrzlina so sviežim jablkovým koláčom. Tá sa medzičasom stala hitom a ponúkajú ju aj samostatne. K jedlám nám vedeli dobre napárovať aj vína.
Zhrnutie:
Plus: inovatívna a veľmi chutná kuchyňa.
Mínus: počas našej návštevy nijaké.