Reštaurácia Čierna Ovca nie je práve v centre civilizácie, aj keď rozhodne nemá zlú polohu. Nachádza sa pri parkovisku k Harmaneckej jaskyni v srdci stredného Slovenska. Ale že tu nájdeme v jednu novembrovú nedeľu o druhej poobede plné parkovisko a rovnako plnú reštauráciu, kde sme si sadli za posledný voľný stôl, to sme teda naozaj nečakali. Ďalší príklad, že dobrý chýr sa šíru rýchlo a pretrváva, ak si podnik dokáže udržať svoju kvalitu. A to sa Čiernej Ovci evidentne darí.
Ak by ste podľa názvu predpokladali že pôjde o stavbu typu koliby alebo niečo rustikálne, budete pri prvej návšteve veľmi prekvapení. Čierna Ovca je totiž moderná stavba s rovnako moderným interiérom, kde ale dominujú prírodné materiály – kameň a drevo, spolu so sklom.
Jedálny lístok je prehľadný, je tvorený klasickými receptúrami a surovinami, kuchyňa vychádza v ústrety chutiam miestnej klientely, veľmi sa tu neexperimentuje, ale jedlo je poctivé a domácke. Porcie veľké, ceny evidentne prijateľné aj pre ľudí z okolia, ktorí tvoria gro klientely. Ako sa dozviete z internetovej stránky podniku, myslia tu aj na ekológiu a udržateľnosť, keďže sú v peknom prostredí Veľkej Fatry.
Jedli sme tu naozaj vynikajúce Bryndzové halušky s rozpraženou slaninou (5,40 EUR) , jedny z najlepších u nás, pochutili sme si ale aj na „obyčajnom“ vyprážanom syre s výbornou domácou majonézou – bola ľahšia a chutnejšia, ako tá „kúpenská“ (5,40), namiesto fritovaných zemiakov nám k nej ochotne dali varené – v Čiernej ovci sme zažili naozaj príjemnú obsluhu, aj keď sa v plnom podniku mala čo obracať. Jednoznačne môžeme odporučiť aj Grilované jahňacie kotletky so špenátovo-smotanovými zemiakmi (10,90) a ako atrakciu síce nie k kolónky „zdravé jedlo“ (ale aké chutné....) Najväčší bystrický bravčový rezeň v zemiakovom cestíčku s fritovanými zemiakmi, domácou tatárskou omáčkou a pikantným dresingom (8,90). Stručne zhrnuté – ak vás v týchto končinách chytí hlad, v Čiernej Ovci ho určite zaženiete.