Takmer plná reštaurácia v čase nedeľného obeda nasvedčuje tomu, že novo zrekonštruovaný podnik v centre Košíc má svoju dostatočne veľkú, stálu klientelu. Krčma Letná je u domácich známa aj ako volebný stan košického Smeru či župana Zdenka Trebuľu.
Vlaňajšia rekonštrukcia interiéru bola uskutočnená podľa návrhu architektiek Jany a Lucie Bystrických zo štúdia JL Design. Treba uznať, že svoju prácu vykonali majstrovsky. Použitá je kombinácia prírodných materiálov – drevené podlahy, trámy, podhľady, tehlové obklady, na mieru robený nábytok z dreva a kože, farebné textílie a presklené steny. Milovníkov krbov zaujmú svojimi jednoduchými ale efektnými tvarmi dva krby a určite aj dizajnové a luxusné osvetlenie. Interiér zútulňujú početné fotografie na stenách a aj živé kvety.
Pri vchode si musíte zazvoniť, aby ste sa vôbec dostali dovnútra. Otvorila nám obsluha, ktorá vypomohla aj pri odkladaní kabátov a v našom prípade aj dáždnikov. Keďže sme nemali rezerváciu, náš výber miest bol značne obmedzený. Z niektorých častí reštaurácie sú krásne výhľady na zrevitalizovaný park Komenského. V letných mesiacoch slúži k príjemnému posedeniu aj nová, väčšia terasa orientovaná práve smerom do parku. Príjemnú atmosféru tohto elegantného podniku s profesionálnou obsluhou ale najviac zdobí práca tunajšieho šéfkuchára Davida Hanzélyho.
V jedálnom lístku nájdete skvelý výber medzinárodných pokrmov, ale aj pár tradičných slovenských špecialít, ako napríklad domáce bryndzové pirohy (7,90 eura). Vo vínnej karte zase reprezentatívnu kolekciu slovenských a svetových vín. Hlavné menu sa mení sezónne, dopĺňajú ho jedlá z grilu. Ako je zrejmé z jedálneho lístka, v krčme Letná vládnu predovšetkým špeciality pripravené z mäsa, ktoré dominujú medzi hlavnými chodmi. Jedlá sú pripravené z kvalitných a hlavne čerstvých surovín. Obsluha bola príjemná, ochotná a pozorná. Čas medzi objednávkou a prvým jedlom nám skrátil domáci chlieb, ktorý tu každý deň pečú, podávaný s hovädzou mäsovou nátierkou.
A čo stojí za ochutnanie? Zážitok začína už pri ľahkom predjedle, Grilovanými cuketovými rolkami plnenými feta syrom a podávanými s cviklovými dukátmi (4,00). Medzi predkrmami boduje aj domáca kačacia paštéta s brusnicami, podávaná s toastom (4,50). Dobrým výberom v sychravom počasí bola thajská teplá kokosová polievka s kuracím mäsom Tom Kha Gai (5,50).
Každý ju robí trochu inak, ale určite ju tu treba ochutnať. Nebola pálivá, bola jemná a plná jemného kuracieho mäsa. Dokonalý pôžitok na jazyku splnili aj jemné bravčové líčka s hráškom a zemiakmi (12,10). Medailónkom z bravčovej panenky nechýbala šťavnatosť a v kombinácii s malinovým demi-glace a lyonskými zemiakmi vytvárali ideálnu zmes chutí (12,10). Ak vám ešte zostane miesto na dezert, určite by sme odporúčali ľahší Cheesecake s lesným ovocím (4,50). Jeden z najslávnejších dezertov maďarskej kuchyne Gundel palacinky s orechovou plnkou a čokoládou (6,20), ktoré sme ochutnali my by pokojne stačili aj ako hlavný chod. Orechmi a rumom vôbec nešetrili.
Reštaurácia má skutočne dobre zostavenú aj internetovú stránku. Rezervovať si možno miesta priamo tam alebo telefonicky - odporúčame mobil, na peknú linku sme sa dva dni nedovolali. Pred návštevou si môžete podrobne preštudovať jedálny a nápojový lístok, ale aj vínnu kartu.