V Terchovej, niekoľko sto metrov od impozantnej ligotavej sochy Jánošíka na ceste k amfiteátru, začalo zhruba pred tromi rokmi fungovať stredisko nazvané Drevenice Terchová. Investor doň zakomponoval niekoľko štýlových slovenských dreveníc, v každej sú zvyčajne po dva apartmány. Centrom je Penzión Vŕšky s ôsmimi izbami, obsluhuje však aj apartmány, ktoré postupne odkupujú záujemcovia. Tí totiž často majú záujem o ich prenajímanie vo voľných termínoch ďalším hosťom.

Projekt je netradičný, no určite životaschopný. Terchová s množstvom zaujímavých akcií, Vrátna dolina so svojimi možnosťami na letnú aj zimnú turistiku a rôznorodé športovanie, ale aj celý národný park Malej Fatry sú úžasným miestom na výlety a rekreáciu. Drevenice aj izby v penzióne zaujímavo obohatili ponuku ubytovania.

Ceny zodpovedajú trojhviezdičkovej úrovni, vybavenie izieb predstavuje tradičný štandard. Na webe si záujemcovia môžu preklikať fotogalériu a vybrať si, či im viac vyhovuje štýl ubytovania v dreveniciach alebo uprednostnia klasickú izbu.

Stredisko je použiteľné pre rodiny s deťmi, v tesnom susedstve je lanová dráha a malý dinopark, ihrisko je pred penziónom a detský kútik vnútri. Privítali by sme viac informácií o tunajších službách prípadne aj tých, ktoré si možno vopred objednať. V ponuke pre firmy nás napríklad zaujalo ťahanie syrových korbáčikov alebo splavovanie blízkych riek. Možno by sme sa nechali nahovoriť, keby to niekto skúšal.

Najzaujímavejšou súčasťou strediska je však pekná reštaurácia a ako tvrdí reklama „prvý horský domáci Pivovar Vŕšky“. Interiér penziónu a reštaurácie je moderný, ale štylizovaný do tohto prostredia, dizajnérom sa vydaril. Atmosféru dopĺňajú drobnosti – pekný porcelán, vlastná keramika, originálne krígle alebo aj netradičné bábiky v oknách, ktoré sa tu dajú kúpiť ako suvenír. Celkový dojem rušil zapnutý televízor a k tomu navyše hudba z rádia. Obsluha v reštaurácii si plnila povinnosti, ale zápal a srdce sme v tom necítili.

Tunajšia kuchyňa stojí určite za zmienku. Napriek tomu, že sme nenašli nikde meno šéfkuchára, ten, kto velí kuchyni, vie variť a má vkus, ktorý by mohol vyhovovať potenciálnej mestskej klientele. V šikovne zostavenom jedálnom lístku je niekoľko netradičných regiónom ovplyvnených jedál. Stačí spomenúť prílohy – baba s krúpami, cvikla s chrenom, domáca čalamáda… Jedlá sú vystavané tak, aby sa suroviny opakovali a kuchyňa hospodárila racionálne.

Pivovar je vedľa reštaurácie, ktorá z tejto miestnej atrakcie ťaží. „Fičí“ najmä veľká letná terasa. Kvasinkové nepasterizované pivo sme, samozrejme, ochutnali tiež, a asi to nebude len duchom miesta, ale svetlé aj tmavé nám chutilo. Minipivovar majitelia zriadili zhruba pred rokom. Angažovali doň skúseného sládka, ktorý predtým varil pivo v Bytči, a mali šťastnú ruku. Pivo s krásnou krémovou penou je jednoducho dobrota, vidieť, že sa tu varí kvalitne a s láskou. Navyše, hostia môžu byť pri tom, treba sa však vopred dohodnúť. A keby to aj nevyšlo, prinajmenej si môžu so sládkom podebatovať, nechať si vysvetliť, prečo využíva tradičné české postupy, ako mieša až štyri druhy sladu a aké zdravé je vlastne pitie živého piva.