Dobré jedlo znamená kulinársky zážitok. Ten zvyšuje úroveň stolovania, príjemné prostredie a kvalita obsluhujúceho personálu. V reštaurácii Poézia, ktorá je v prístavbe hotela Hviezdoslav, si potrpia na príkladne prestreté stoly a kvalitný biely porcelán. Pozitívny dojem vytvárajú kombinácie materiálov a pastelových farieb na stenách, kde si môžete prezrieť maľby historických domov v Kežmarku. Obsluhuje vás personál v oblečení pripomínajúcom ľudový kroj.

V kuchyni hotela Hviezdoslav varia regionálne špeciality, ale nájdu sa aj delikatesy medzinárodnej kuchyne a bezmäsité jedlá. Kuchári vedia jedlo prispôsobiť vášmu prípadnému zdravotnému obmedzeniu či diéte. 

Varia tu aj zaujímavé denné menu (6,10 eura), kde je výber z dvoch polievok a dvoch hlavných jedál a šalátu.

Šéfkuchár zostavuje jedálny lístok podľa štyroch ročných období. Mení sa dvakrát – jarná a letná ponuka a potom jesenná a zimná. Takto môže reštaurácia zabezpečiť, že na stôl sa dostanú čerstvé, sezónne suroviny dodávané od lokálnych a slovenských dodávateľov. Na poslednej strane jedálneho lístka nájdete vymenovaných dodávateľov mäsa.

Vzácne historické pamiatky mesta návštevníkovi približujú aj na jedálnom lístku. Vybrať si môžete zo štyroch predjedál (dve studené a dve teplé), štyroch polievok, z dvanástich hlavných chodov a dvoch jedál z rýb. K tomu tri druhy dezertov plus výber z domácich tort. Okrem toho sme si mohli vybrať so sezónnej ponuky jedál, kde práve dominovala divina.

Dali sme si krémovú hubovú polievku Hviezdoslav so slaninkou (3,90). Chutila výborne a zasýtila tak akurát.

To isté sa dá povedať aj o nefalšovanom Consommé z hovädzieho chvosta a špikových kostí so zeleninou a babičkinými rezancami (3,20).

Jelení chrbát „Sous Vide“ so šípovou omáčkou s kardamónom bol dobrou voľbou. Podávaný bol s opekanými džatkami s gaštanmi (17,10).

Z divinového menu sme ochutnali aj Jelenie kocky so sušenými slivkami a červeným vínom. Slivky sa k tomuto mäsu hodili. Mäso bolo mäkké a šťavnaté. Prílohou bola domáca žemľovo-perníková knedľa (12,90).

Z dezertov sme si ochutnali semifreddo s ovocím (4,50). Dezert bol podávaný s mandľovými amarettinkami na teplom čučoriedkovom zrkadle. Bola to ľahká, osviežujúca pochúťka, ktorá sa výborne hodila po výdatnej večeri.

Takže ak chcete v Kežmarku kvalitnú gastronómiu za prijateľné ceny, je Poézia dobrou možnosťou.

Zhrnutie:

Plus: obsluha na „jednotku“, chutné jedlá 

Mínus: Žiadne