V úplnom centre Bratislavy, tesne za hranicou, kam chodia sprievody turistov, sa na prelome rokov objavila ProLaika Gallery Restaurant. Chladne pôsobiace logo má svoje korene pár metrov ďalej. Susediaca ProLaika za takmer dvadsať rokov existencie vyniká v predaji fotoaparátov.
Do reštauračného biznisu vstúpila so zámerom na tento úspech nadviazať – svedčia o tom nemalé investície do priestorov po niekdajšej pizzerii. Interiér je nadčasový a príjemný, na svet fotografie odkazuje nenásilne a v detailoch. Množstvo drobných podsvietených farebných diapozitívov ozvláštňuje barový pult, originálne sú kryty lámp použité zo starých zväčšovákov. Na poschodí interiér dopĺňajú grafiky.
Okrem raňajok pridáva ProLaika na jednoduchý jedálny lístok lavírujúci na pomedzí toho, čo sa „nosí“ a toho, čo sa „predáva“ – moravského vrabca, hovädzie plátky s kôprovou omáčkou, kurací gordon, pivárske pochúťky (podáva sa Bernard za priaznivých 1,30 €), burgery, šaláty, ryby aj cestoviny. Ochutnali sme viacero jedál, s rovnakým výsledkom – snaživému kuchárovi, žiaľ, chýba zručnosť, vycibrené chuťové poháriky aj invencia.
Začiatok návštev sa javil sľubne. Couvert na úvod, kúsky bagety s chutnou pomazánkou prevýšili naše očakávania. Taktiež tatársky biftek (9,90 €) na prvý pohľad zaujal, obsahoval všetky potrebné ingrediencie, až na to, že ich chuť prehlušila poriadna dávka horčice. Zapekané slimáky (5,90 €) nenadchli ani neurazili. Zato nakladaný hermelín bol výborný, správne vyzretý a dobre dochutený. Hovädziemu vývaru (1,69 €) sa dá vyčítať slabšia chuť a dobrú paradajkovú polievku (1,69 €) kuchár zrejme videl, akurát recept nepozná.
Kuracích krídelok v pikantnom cestíčku (3,99 €) bolo na tanieri pre troch, no pripravilo by ich aj dieťa. Stačí fritéza. Ani pokus o technologicky náročnejšiu úpravu kuchárovi nevyšiel. Z panenky v slaninovej kruste so šípkovou omáčkou (6,90 €) sa vykľuli kúsky šľachovitého mäsa obalené v hrubom plátku slaniny. Absenciu chuti základnej suroviny nezlepšila ani riedka a chuťovo nevýrazná omáčka, v ktorej sa navyše topilo obloženie – plátky paradajky, uhorky a list šalátu.
ProLaika je príjemný kultivovaný podnik so srdečnou obsluhou a gastronomickými ambíciami, ktoré zatiaľ ostávajú nenaplnené.