Reštaurácia Fach je najnovším prírastkom v ojedinelom gastronomickom komplexe v krásne zrekonštruovanom historickom Mozartovom dome na Ventúrskej ulici. Ten tvoria kaviareň s pekárňou, džúsový bar, koktailový bar a ako poslednú otvorili v polovici januára reštauráciu Fach. Tá funguje v Bratislave unikátnom režime (na Slovensku ale také podniky sú) – to znamená na rezervácie a nemá klasický jedálny lístok, ale šéfkuchár pre hostí zostavuje degustačné menu -  v tomto prípade je 6-chodové za 42 eur. Samozrejme, ak majú suroviny, tak sa dá naň prísť aj z „ulice“ bez predošlej rezervácie, ale spoliehať sa na to nedá.

Pri telefonickej rezervácii nás samozrejme upozornili, ako podnik funguje, že ponúka výlučne degustačné menu, spýtali sa, či nemáme nejaké alergie a tiež sme sa dozvedeli, že najlepšie je prísť zo Zelenej ulice, kde je veľká tmavá brána „na gombík“, ktorá slúži ako hlavný vchod do reštaurácie. Aj keď sa sem dá dostať aj cez kaviareň z Ventúrskej.

Obsluha nám pri vchode zobrala kabáty a uviedla k stolu. Priestor podniku je pôsobivý, najprv vojdete do vnútorného átria so sklenenou strechou, ako stvoreného pre konanie rôznych akcií, tu sa nachádza aj otvorená kuchyňa. Interiér je zariadený minimalisticky, je tu pár stolov s jednoduchým, ale pohodlným sedením, jednoducho nič nemá hosťa odvádzať od toho hlavného, kvôli čomu sem prišiel – od výnimočného jedla. Najprv sme dostali na stôl tri druhy domáceho chleba aj s odporúčaním v akom poradí ich máme jesť s domácim maslom a špaldovými  pukancami – chutili nám všetky tri.

Menu zostavuje šéfkuchár výlučne z regionálnych a sezónnych surovín, momentálne sa tých šesť chodov veľmi neobmieňa, ale na jar a v lete sú zmeny jedál plánované často, samozrejme podľa dostupnosti surovín.

Všetky chody, ktoré sme tu vyskúšali boli naozaj vynikajúce, chuťovo vyvážené, ťažko niektorý vyzdvihnúť, že by chuťovo a kvalitatívne vyčnieval. Začali sme chrumkavým prasiatkom s nakladanou bazou, kalerábom a cviklou – odporúčame jednoducho zobrať ho do ruky , lebo príborom sme sa s chrumkavou kožkou (alebo čo to bolo...) pasovali len ťažko. Nasledovalo organické vajíčko pripravené pri 63 st. s penou z prepáleného masla, jednoduché, ale naozaj vynikajúce a po ňom ďalšie predjedlo zložené zo zeleru, jablka a kačacej pečene – poslednú surovinu sme ale v ňom pravdupovediac veľmi chuťovo nezaznamenali, alebo ju prebil zeler a jablká.

Vynikajúce boli obidve hlavné jedlá – Ryba podľa dennej ponuky, čo bol sumec s brokolicou a lardom – údená chuť larda a brokolicovej peny sa optimálne chuťovo snúbila s jemnou chuťou ryby. Dobre zladené boli aj suroviny a chute v druhom hlavnom jedle, čo bolo Jahňa s topinanburou a cviklou. Pred dezertom sme dostali sorbet na pretrávenie – svieži rakytníkový s ľadovým čajom z jalovca a rozhodne splnil svoju funkciu. Na dezert, čo boli podľa menu Šišky s bryndzovou zmrzlinou sme boli špeciálne zvedaví a treba povedať že bol skvelý. Šišky boli vo forme malých guličiek a zmrzlina famózna. Na záver hodovania sa prišiel šéfkuchár spýtať ako nám chutilo a dostali sme ešte malú pozornosť na – svieže želé z červenej repy a skvelé guličky slaného karamelu.

Výbornej kuchyni zdatne sekundovala aj pozorná obsluha – každé jedlo predstavila, dolievala nápoje, pri každom chode priniesla nový príbor, zaujímala sa o názor hostí. Fach má aj šikovného someliera, k menu si možno za 25 eur priobjednať napárované slovenské vína. Samozrejme ako alternatívu si možno dať aj pohár, alebo fľašu vína, na výber majú 80 druhov, resp. drink z baru v susedstve alebo z džúsového baru.

Čo nás príjemne prekvapilo, bol fakt, že napriek tomu, že ide o v Bratislave pioniersky koncept a Slováci nie sú zvyknutí chodiť do reštaurácií na rezervácie a pevné degustačné menu, bolo tu v sobotný februárový večer celkom plno. To je len po niekoľkých týždňoch fungovania, určite pozitívny znak.