Druhým je, aby to príliš dlho netrvalo, hoci s jarným slnkom aj u nás rastie počet lyžiarov – pôžitkárov, ktorí striedajú jazdy so slnením na terase reštaurácií, či aprés ski barov. Tretím kritériom je, aby nebolo jedlo predražené, čo nie je vždy jednoduché dosiahnuť.
Ale kam sa ísť najesť po lyžovačke, prípadne počas dňa, keď nelyžujeme? Veľa našincov si kupuje napríklad pobyty v hoteloch aj s polopenziou, takže o večere majú postarané. V prípade, že to tak nie je, sú na výber okolité reštaurácie – väčšina z nich má v ponuke minútky a zemiakovo-múčne jedlá, niekde lepšej, niekde horšej kvality. Ak ste ale náročnejší stravník, na kvalitu kuchyne, servisu aj prostredia, zostavili sme z rebríčkov TREND TOP Reštaurácie a hotely zoznam najlepších reštaurácií v slovenských horách.
ŠTRBSKÉ PLESO
Koliba Patria
Koliba Patria exteriér
Toto je asi najobliehanejší podnik pri Štrbskom plese, priamo nad jeho hladinou. Koliba so štýlovým interiérom, slušným jedlom aj cenami. Kto chce klasickú nekomplikovanú kuchyňu, je tu správne. V exponovaných časoch je bežné, že sa na miesto čaká.
Al Lago
Al Lago Zdroj: Al Lago
Reštaurácia na opačnej strane Štrbského plesa, tiež priamo na jeho brehu, akurát s inou ponukou. Názov naznačuje zameranie kuchyne, ale taliansku cestoviny a pizzu tu kombinujú aj s jedlami medzinárodnej a slovenskej gastronómie. Hneď vedľa reštaurácie je detský kútik.
Reštaurácia hotela FIS
Reštaurácia, ktorá je najbližšie k lyžiarskym svahom, v podstate pár desiatok metrov od nástupnej stanice lanovky. Pripravujú tu klasické obľúbené jednoduché „jedálenské“ receptúry, ale vo vyššej kvalite.
Grand Restaurant, Grand hotel Kempinski High Tatras
Grand Reštaurácia Zdroj: Kempinski
Reštaurácia najlepšieho slovenského hotela pre tých, ktorí si chcú dopriať kuchyňu, prostredie a servis na tej najvyššej úrovni, čomu samozrejme zodpovedajú aj ceny. Kombinujú tu medzinárodnú gastronómiu s tradičnou slovenskou kuchyňou, ale podľa najnovších trendov.