Návštevu reštaurácie UFO má väčšina z nás spojenú s jedinečnými výhľadmi. Tie si mnohí užívali ešte v časoch, keď niesla pomenovanie Bystrica a zažili sme ich ešte v sprievode rodičov. Dnes je reštaurácia UFO najmä o jedinečnosti, rovnako je vhodná pre romantické posedenie s partnerom, ale aj pre pracovný obed, či večeru, keď si chcete niekoho naozaj uctiť. Vnímaná je ako skvelé miesto pre firemné večierky, párty či rovnako pútavé eventy šoubiznisu.

Pre akýkoľvek dôvod návštevy je vhodnou voľbou najmä pre svoje jedinečné prostredie a výbornú kuchyňu. Výhľad je akýmsi okorenením menu. Pravda, ak ste kde ochotní za kvalitu aj primerane zaplatiť, keďže ceny zodpovedajú výnimočnej polohe podniku a jeho úrovni.

Výťah nás za pár sekúnd vyvezol na najvyššie podlažie. Hneď ako sa otvorili dvere sa nás ujala slečna, ktorá nás odviedla k obsluhe. Hostia, ktorí majú rezerváciu, alebo si chcú dať obed, či večeru bez nej, za výťah neplatia. Tí, ktorí si chcú vychutnať len cestu s výhľadom zaplatia 7,40 eur pre dospelú osobu a po novom za dve denné návštevy vyhliadky zaplatia 9,9 eur. Otvorené je denne od desiatej do jedenástej večer.

My sme sa rozhodli, že si užijeme okrem dobrého jedla aj západ slnka, ktorý je z tohto miesta naozaj úchvatný. Trochu citlivé povahy môžu mať na začiatku nepríjemný pocit, lebo predsa len cítiť občas ľahké vibrácie. Obed, či večeru odporúčame rezervovať a to v dostatočnom časovom predstihu. Reštaurácia máva často plno, keďže je atrakciou aj pre zahraničných návštevníkov Bratislavy, alebo je uzatvorená z dôvodu konania privátnych eventov. Ani nám sa nepodarilo dostať sa tam na prvý pokus.

Keď sme sa z výšky viac ako 85 metrov pokochali krásami mesta, objednali sme si organické limonády tymián & citrón a levanduľa & čučoriedka (4,90 eur) a dali sa do študovania jedálneho lístka. Jedlá z taste menu sú tvorené fúziou mediteránsko-ázijskej kuchyne, v ktorej sa do mediteránskej kuchyne vkladajú ázijské prvky, s použitím najkvalitnejších vybraných surovín, ktoré sa dopĺňa podľa sezóny. Pripravil ho šéfkuchár Jozef Masarovič.

Tradičné jedlá zo Slovenska s použitím lokálnych surovín z okolia 30 km sú v degustačnom menu. V ponuke je sedem chodov v cene 85 eur, prípadne starostlivo doplnené ku každému chodu aj lokálnym a zahraničným vínom, pivom alebo iným drinkom. Cez pracovný týždeň od dvanástej až do 16.00 je obľube aj troj-, alebo štvorchodové menu (35, resp. 46 eur).

Reštaurácia aktívne buduje marketing aj na sociálnych sieťach, kde má veľkú komunitu priaznivcov. Tu sa možno dozvedieť aj o plánovaných akciách a novinkách.

Naša voľba padla na nie tak úplne obvyklé jedlá, na ktoré sme zvyknutí z bežných reštaurácií. Z polievok sme si vybrali Consommé z králika (12 eur) a Velouté z citrónovej trávy (12 eur). Silný vývar servírovali efektne s použitím prístroja pripomínajúceho vybavenie laboratórií. Na dne taniera boli ravioly plnené ľadvinkami. Aj keď nie ste úplne milovníci vnútorností, treba vyskúšať. Veľmi chutný bol aj smotanový krém s citrónovej trávy. Z hlavných jedál sme si vybrali Teľa, kučeravý kel, fialová mrkva, quinoa a zázvor (35 eur) a Morského čerta, baby brokolica, kaviár z morských rias a artičok (38 eur). Obidve boli znamenité, chuťovo aj spôsobom servírovania.

Opäť vyskúšali Makový koláč s marcipánovou zmrzlinou a višňovým gélom (13,00), ktorý podľa obsluhy patrí k tunajším najobľúbenejším dezertom. Ak už aj neholdujete sladkému, ochutnať netradičné Macerované uhorky s bielou čokoládou, pomelo sorbetom, limetkovým pyré a meringue (13 eur) treba už len zo zvedavosti a potom zistíte, že ste urobili veľmi dobre.

Obsluha bola veľmi milá a profesionálna. Jedlá servírovali vždy vo dvojici aj s krátkym vysvetlením čo máme na tanieri. Snažia sa aj o ekologický prístup, preto v bare aj reštaurácii majú iba papierové a netoxické biorozložiteľné slamky vyrobené z ulít morských mušlí.

Pred alebo po jedle treba určite navštíviť vyhliadkovú plošinu na streche reštaurácie. A kto by mal záujem o ešte väčší adrenalín, majú tu v ponuke ďalšiu atrakciu – skywalk, čo je prechádzka po lávke okolo reštaurácie. O toaletách sa v hodnoteniach zvyčajne nezmieňujeme, tie tunajšie ale netreba obísť. Sú tiež presklené a je z nich famózny výhľad na Bratislavu. Kde inde sa vám taký naskytne...

Zhrnutie:

Plus: Fine dinning na tej najvyššej úrovni, jedinečné prostredie

Mínus: Počas našej návštevy slečna na recepcii dolu pri výťahu. Očakávali by sme profesionálnejší prístup.