Stáročný vinohradnícky dom pri hlavnej ulici v Modre a v ňom štýlová reštaurácia. Veľa hostí ju v recenziách označilo za oázu chutného a poctivého jedla. To je Pavúk – wine restaurant v Modre. Ale – ako názov napovedá, nielen jedla, rovnakú pozornosť tu venujú aj vínu. Hneď, keď vchádzate dovnútra, idete popri obchodíku s vínom, obsluha vám ochotne (ak to čas dovolí) ukáže celé vínne kráľovstvo, veď kúpiť sa tu dá vyše 500 druhov vína, aj pochutiny k nemu, prípadne vás zavedie aj do štýlovej pivnice. Rovnako vie ku každému jedlu víno odporučiť, aj vám o ňom porozprávať. Na vyžiadanie vám prinesú elektronickú vínnu kartu.

Interiér Pavúka je zariadený štýlovo, v zime máte z neho pocit hrejivosti a útulnosti a v lete sa zase človek vnútri historického domu rád ochladí. Podnik je členený, takže môžete mať pocit súkromia, aj keď je tu plno. Vnútri domu je krásne upravený dvor s terasou.

Jedálny lístok je stručný, prehľadný, zmestí sa na dve strany a zostavený tak, aby si z neho každý vybral. Dominujú jedlá zo surovín, typických pre malokarpatský región, v ponuke nájdete králika, jahňa, diviaka, či zubáča, ale v lete ponúkali napríklad aj gazpacho, osviežujúcu studenú paradajkovú polievku. Kto si návštevu ani takejto reštaurácie nevie predstaviť bez cestovín, tak tie mali s krevetami. Keď sa niekto nevie rozhodnúť, čo si má dať, v ponuke je aj 5-chodové degustačné menu. Podmienkou je, že si ho musia dať minimálne dve osoby.

My sme sa rozhodli vyskúšať Terinu z husacej pečene s malinovým pyré a čokoládovou omáčkou s chilli (9,90 EUR), terina mala správnu konzistenciu aj dochutenie a pikantná čokoládová omáčka ju vhodne chuťovo dotvorila. Tatársky biftek z hovädzej sviečkovice s domácimi hriankami (9,90) podávajú pekne vizuálne naservírovaný – a inak ako sú hostia zvyknutí z iných podnikov. Podáva sa dochutený a nám konkrétne spôsob ochutenia vyhovoval. Domáce hrianky k nemu boli výborné.

Na osvieženie sme si dali Gazpacho (4,90), bolo naozaj svieže, husté, opäť dobre dochutené a páčil sa nám aj nápad s mandľami na povrchu. Kombinácia rôznych štruktúr a konzistencií je jedna z vecí, ktoré v modernej gastronómii momentálne letia. Z hlavných jedál sme vyskúšali Vykostené kuracie stehná na grile s pažítkovým dipom a mladými zemiakmi (14,90), v podstate jednoduché, ale chutné ľahšie jedlo – mäso bolo krehké, chuťovo vyvážené. Delikatesou pre milovníkov diviny, ktorú tu môžeme len odporučiť, je Marinovaný chrbát z Karpatského diviaka na grile, podávaný s mätovo-hráškovým pyré a brusnicovou omáčkou (17,90). Kombinácia divina-brusnice klasická, ale ozvláštnená k divine menej tradičným pyré.

Vyskúšali sme aj jeden z trojice šalátov ako hlavné jedlo. S pečenou cviklou, kozím syrom, kešu orieškami a granátovými jablkami (13,90) – opäť lahodná chuťová kombinácia, akurát že ho bolo toľko, že sme do nevládali zjesť.

V Pavúkovi majú peknú ponuku dezertov – my sme vyskúšali Mango parfait s kokosovou zmrzlinou (4,90). Chuťovo bolo výborné, len trochu tuhé a ťažko sa oddeľovalo lyžičkou. Po niekoľkých minútach pri izbovej teplote to išlo už lepšie.

Keďže reštaurácia bola počas našej návštevy plná, tak sme trošku dlhšie čakali na jedlo ako minule, ale zase nie toľko, aby to bolo obťažujúce a pri plnom podniku je to pochopiteľné. Koniec koncov, nedávno sme v zahraničí absolvovali návštevu podniku oceneného hviezdičkou od Michelina, tiež mali plno a naservírovanie 6-chodového degustačného menu trvalo takmer štyri a pol hodiny.