Nepoznám nič zmysluplnejšie, ako sa vo vražedných letných horúčavách skloniť do tieňa mohutných takmer tristoročných stromov a nechať sa ovievať vánkom. Nepoznám nič fajnovejšie, ako sa schovať do chladnej historickej pivnice a rozumne prechutnávať ušľachtilé vína šikovného vincúra Ladislava Ďörďa. A do tretice sadnúť si do klimatizovanej reštaurácie moderného vinárstva nad pivnicou a ochutnať párovanie vín s jedlami z netradičnej kuchyne mladého nekonformného kuchára Miroslava Kollára. To všetko mi ponúklo Château Rúbaň.
V dedine, čo by hroznom dohodil do „koštérmi“ vína obletovaného Strekova, nájde návštevník historickú vinársku modernu. V parku sa týčia ohromné stromy, z ktorých si mnohé pamätajú pôvodných majiteľov spred troch stáročí, je moderná stavba vinárstva. Kúsok od nej vari tristoročná kúria, ktorého hrubú rekonštrukciu nedávno dokončili. Tieto tak štýlom odlišné stavby sa vôbec nebijú. Akosi mi v tej zeleni nonšalantne splývali. Akoby nadviazali pokrvné bratstvo.
Najprv zopár základných informácií. Rúbaň sa píše s dlhým ú. Do Budapešti je to kúsok. Tak 75 kilometrov po neprepchanej ceste. Čo je ešte výhodnejšia vzdialenosť ako pre návštevníkov z Bratislavy (130km). Vo vinárstve veria, že čoskoro aj druhá strana Dunaja začne navštevovať Rúbaň a vinárske okolie.
Vinárstvo má nádherný park s historickou budovou je ideálny pre fotografov a svadby. Tie v lete bývajú v vo vzdušnom stane v tieni tristoročných stromov. Je tam aj penzión alebo guesthouse ako niektorí dnes radi moderne hovoria. Cez víkendy ho využívajú najmä svadobčania. Vinárstvo však začínajú objavovať postupne aj firmy. Pre svojich zamestnancov tu radi realizujú teambuildingy, spoločné zábavné školy varenia, degustačné večere, kde samozrejme nechýba víno a ochutnávky celého sortimentu. V okolí sú možnosti pre príležitostných cyklonadšencov, poľovníkov a neďaleko sú známe kúpele.
Chateau Rúbaň - pivnica Zdroj: Chateau Rúbaň
Pestrá história od kartára grófa po mníšky
Rúbaň patrí podľa štatistík v rámci Slovenska medzi oblasti, kde slnko svieti najviac dní v roku. Táto slnečná protekcia v kombinácii s rozsiahlymi Parížskymi močiarmi a pôdou bohatou na najrozličnejšie živiny spôsobuje, že sa tu dopestuje najkvalitnejšie hrozno. Platí to dnes a platilo to aj v minulosti. Preto o pozemky v tomto regióne prejavovali záujem mnohé panstvá. Vyženiť sa ich podarilo iba jedinému, grófovi Aladárovi Zichymu zo Surdu v roku 1910.
Na začiatku 20. storočia do Rúbane prijachal najznámejší majiteľ kúrie a parku, bohémsky mladoženáč s modrou krvou. Zobral si za ženu vnučku budapeštianskeho bankára Filipa Weisza. Tým sa postaral o prechod majetku pod slávny šľachtický rod. Vyženil si sídlo plné luxusu, utrácal vďaka svadbe nemalé sumy a v kaštieli i parku sa panstvo stále zabávalo. Rod Zichiovcov sa po roku 1945 sa s kúriou lúči. Manželka Aladára Zichyho ho darovala cirkvi.
Pár rokov bol areál so kaštieľom sklad, potom detský domov a od roku charitný dom pre staré rádové sestry a farárov. V roku 1996 jeho obyvatelia presťahovali inam. Kaštieľ zostal opustený a chátral. Cirkev ho až v roku 2013 predala mladému ambicióznemu vinárstvu.
Miesto ako stvorené pre víno
Majiteľka vinárstva Vladimíra Ollé má ambície prinášať so svojim tímom podmanivé nápoje. Spolu s hlavným technológom Ladislavom Ďörďom ponúka bohaté portfólio často oceňovaných vín z odrôd slovenských novošľachtencov, na ktoré vsadili. Odvďačili sa im medailami zo zahraničných prestížnych súťaží. Pri mojej návšteve mi ale chceli predstaviť ich čerstvú novinku - cuveé D´Balance. Úctyhodných 15 tisíc fliaš už čaká na názor koncového zákazníka.
Vladimíra Ollé mi zdôraznila, že na recepte ako lahodne zladiť kupáž, sa podieľalo celé vinárstvo. „Sme asi jedno z mála alebo možno jediné vinárstvo na Slovensku, ktoré má okrem mimoriadne šikovného technológa, aj nadaného šéfkuchára a jedného z najskúsenejších slovenských someliérov. Toto dalo základ, ale aj rodný list nášmu novému vínu a k tomu, aby bol D´Balance veľmi dobre párovateľný s mnohými typmi jedál. Je to naozaj variabilné víno“, prezradila.
Chateau Rúbaň - D Ballance Zdroj: Chateau Rúbaň
Aby víno pri jedle spájalo
V kupáži použili 80 % odrody Devín a 20 % odrody Chardonnay. Novinka je zatriedená ako Akostné značkové víno s prívlastkom neskorý zber, polosuché, 2017. Ich produkcia bola zatiaľ postavená na odrodových vínach. Trochu im v nej chýbala nejaká kupáž s vyrovnaným charakterom. „Tú dokážeme docieliť bez ohľadu na rôznorodosti ročníkov,“ vysvetlila majiteľka vinárstva.
V reštauráciách sa často stáva, že si hostia pri stole objednajú rôzne jedlá. K tomu si chcú objednať jedno víno. „ Vtedy je veľmi náročné vybrať víno, ktoré by zapasovalo k rôznym chutiam. D´Balance túto dilemu vyriešilo“, garantuje vinárka.
Nadšenie z novinky neskrýva someliér Peter Kecskés. Vyzdvihuje najmä podmanivo harmonický charakter novej kupáže. „Vo viacvrstvovej aromatike dominujú narcisy, agátový kvet, medové tóny, čerstvé vanilkové lusky, neskôr zrelé tropické ovocie, banány a jeme pražený, dymový charakter podporený cibébovým tónom. V kalichu to všetko doznieva neuveriteľne dlho. Chuť vína je taktiež intenzívna, plná, energická a ohnivá s explóziou medovo-ovocných chutí a čerstvou ovocnou kyselinkou, ktorá je vo výbornej rovnováhe so zvyškovým cukrom, mineralitou a alkoholom vo víne“, hovorí.
Ako vzniká meno vína
V názve mali všetci tvorcovia cuveé od počiatku jasno. Meno malo vystihovať pravú podstatu a vyváženosť.„Keď sme začali hľadať to správne slovo, ktorým by sa dalo toto víno komplexne opísať alebo charakterizovať, tak sme prišli na to, že najlepšie ho vystihuje práve slovo rovnováha. Tým, že je vo všetkých aspektoch naozaj veľmi pekne vybalansované, tak sa až priam núkalo použiť do jeho názvu slovo Balance. „Teda slovná hračka D´Balance v sebe nepriamo ukrýva odkaz na dominantnú odrodu Devín“, povedala V. Ollé.
Etiketu nového vína bude zdobiť pôvodný motív, ktorý sa nachádza aj na etikete odrody Devín. Tým je vŕba s kŕdľom husí a historický bicykel s veľkými kolesami, ktorý možno považovať za ozajstný symbol rovnováhy.
Šéfkuchár Martin Kollár hovorí, že víno D´Balance je vynikajúcim partnerom bielych morských aj sladkovodných rýb, k jemnej hydine, teľaciemu mäsu, pernatej divine, ale aj k rôznym korenistejším či grilovaným úpravám, k smotanovým, či hríbikovým pokrmom, ale aj k širokej palete kozích aj ovčích syrov a dokonca k rôznym medovým dezertom, či ľahkým zákuskom. „Je to naozaj variabilné víno“ uzatvára.