Med je jednou z najstarších potravín, ktoré ľudstvo dodnes konzumuje. Miesto si našiel nielen v kuchyni, ale aj tradičnej medicíne. Vďaka antibakteriálnym, protizápalovým a antioxidačným účinkom je pre zdravie mimoriadne prospešný. Pomáha najmä v týchto piatich oblastiach:
Chráni zdravie srdca
Med môže pomáhať znižovať krvný tlak a regulovať srdcový rytmus. Oba faktory výrazne ovplyvňujú kardiovaskulárne zdravie. Viacero menších štúdií odhalilo, že med dokáže zlepšiť hladinu cholesterolu, čo znižuje riziko vzniku srdcových ochorení.
Zmierňuje kašeľ a prechladnutie
Štúdia výskumníkov z Oxfordskej univerzity zistila, že med – či už samotný alebo pridaný do čaju – znižuje intenzitu, frekvenciu a trvanie kašľa a prechladnutia v porovnaní s bežnými liekmi, akými sú antihistaminiká, sirupy proti kašľu a protizápalové lieky. „Med vďaka hustej konzistencii vytvorí vnútri hrdla ochrannú vrstvu, ktorá znižuje podráždenie a poskytuje okamžitú úľavu pri kašli,“ vysvetlila odborníčka na výživu Julie Gough.
Posilňuje imunitu
Med obsahuje polyfenoly a flavonoidy, ktoré sú prírodnými antioxidantmi. Pomáhajú preto znižovať oxidačný stres a zápal. Laboratórne štúdie naznačujú, že med – najmä manukový – môže posilniť imunitný systém zvyšovaním aktivity imunitných buniek. Potvrdenie týchto záverov si ešte bude vyžadovať ďalšie štúdie na ľuďoch.
Podporuje zdravie čriev
Zdravá črevná výstelka zabraňuje vstupu škodlivých baktérií alebo patogénov do tela a aktivácii imunitných buniek. Med obsahuje prebiotiká, ktoré vyživujú prospešné baktérie v črevách. Tieto prospešné mikroorganizmy zohrávajú kľúčovú úlohu pri udržiavaní rovnováhy črevnej mikroflóry, čo v konečnom dôsledku zlepšuje trávenie a imunitu.
Urýchľuje hojenie rán
Med preukázateľne pomáha pri hojení rán a popálenín. Prehľadová štúdia z Univerzity v Aucklande ukázala, že pôsobí rýchlejšie než tradičné obväzy vyrobené z gázy a ľanu. „V tomto smere je najúčinnejší práve manukový med. Má silné antibakteriálne účinky a často sa aplikuje priamo na rany, aby podporil hojenie a zabránil infekcii.“ dodala J. Gough.