Raz sa vyjadrila: „Šampanské pijem vtedy, keď som šťastná, keď som smutná a niekedy aj keď som sama. Pohrávam sa s ním, keď nemám hlad a pijem ho, keď hlad mám. Ak mám spoločnosť, považujem ho za obligátne. Inak sa ho nikdy nedotknem – iba keď som smädná,“.
Aj tieto slová odzneli na poslednom tohtoročnom Wine & Steak Clube, ktorý bol venovaný degustácii šampanských z tradičného šampanského domu Laurent Perrier. Jeho história sa začala ešte v roku 1812, takže siaha ešte do napoleonských čias. Laurent Perrier má slávnu minulosť, ale aj súčasnosť, je oceňovaný konzumentmi ušľachtilých bubliniek rovnako ako prestížnymi odbornými médiami -všetky šampanské, ktoré sa v Bratislave degustovali, dostali od hodnotiteľov ako Robert Parker, časopisov Wine Spectator, Decanter a ďalších 90 a viac bodov.
Začalo sa s Laurent-Perrier La Cuvée Brut, ktorý je vyrobený z 50% Chardonnay, 35% Pinot noir and 15% Meunier a od Roberta Parkera a Wine Spectator dostal zhodne po 90 bodov. Ďalší magazín Wine & Spirits mu okrem 90 bodov dal aj označenie Best Buy.
Nasledoval Laurent-Perrier Demi Sec, šampanské, ktoré firma produkuje už od 19.-teho storočia a je zložené zo základných vín z 55 „crus“, tomu dal Wine & Spirits tiež 90 bodov a označenie Best Buy. K nemu sa servírovali Mušle Sv. Jakuba s granátovým jablkom.
Šampanské, mušla sv. Jakuba Zdroj: Jarmila Horváthová
Ďalšie z degustovaných šampanských, Laurent-Perrier Cuvée Rosé je vyrábané zo 100 perc. Pinotu noir, ktoré je vôbec najuznávanejším šampanským rosé na svete. Vyrába sa už 40 rokov je benchmarkom pre všetky rosé šampanské, ktoré sa vo svete vyrábajú. Wine Spectator si ho cení na 92 bodov. Výborne k nemu zapasovala polievka, Bisque s kúskami kráľovského kraba.
Degustácia pokračovala raritou – ročníkovým šampanským Laurent-Perrier Brut Millesime 2007. Raritou preto, lebo Laurent-Perrier robí ročníkové šampanské len veľmi zriedka, len z naozaj tých najlepších a najvýnimočnejších ročníkov. Rok 2007 s nezvyčajne teplou zimou aj jarom takým evidentne bol, o čom svedčí aj 90 bodov od Wine Spectator. Ak by sa body udeľovali aj za sprievodné jedlo, toľko by si zaslúžilo aj jedlo, ktoré sa k nemu servírovalo - Domáce gnocchi s bielou hľuzovkou z Piemontu.
To najlepšie na koniec - Rib-eye steak z najkvalitnejšieho USDA Prime a k tomu Laurent-Perrier Grand Siécle, pomenované po ére kráľa Ľudovíta XIV., „Kráľa Slnko“ a tiež prvého francúzskeho kráľa, o ktorom sa vie, že pil šampanské. Je robené zo základných vín z tých najlepších ročníkov a najlepších polôh, ktoré šampanský dom vlastní. Hrozno z odrôd Pinot noir a Chardonnay pochádza z 12-tich najprestížnejších oblastí, všetky sú klasifikované ako Grand crus. Druhotná fermentácia trvá u tohto šampanského päť rokov. Toto šampanské si vysoko cenia aj špičkoví degustátori – Decanter a Wine Spectator mu dali 93 bodov, ale Wine Enthusiast až 97.