Pitie kávy chráni organizmus pred srdcovými problémami, cukrovkou 2. typu a demenciou. Štúdie naznačujú, že ideálnou dennou dávkou je päť šálok. Za blahodárne účinky na zdravie vďačí káva zlúčeninám, akými sú polyfenoly, melanoidy a trigonelín, či vysokému obsahu vlákniny.
Výhody, ktoré pitie tohto kofeínového nápoja prináša, ovplyvňuje aj spôsob jeho prípravy. Denník Telegraph sa opýtal odborníkov na pozitíva a možné nástrahy:
Najlepšia káva z hľadiska antioxidantov
Instantná káva zvyčajne obsahuje viac antioxidantov než mletá káva. Tieto látky chránia bunky pred poškodením, dodal doktor Pál Maurovich-Horvat zo Semmelweisovej univerzity v Budapešti. Instantná káva obsahuje melanoidy, ktoré zvyšujú diverzitu črevných baktérií a posilňujú tráviaci systém.
Instantná káva obsahuje aj viac kofeínu a dvakrát toľko akrylamidu než mletá káva, čo môže mať negatívny vplyv na zdravie. Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC) označila akrylamid za „pravdepodobný karcinogén“. Existujú silné, no nejednoznačné dôkazy, že táto látka môže u ľudí spôsobovať rakovinu. Človek by však musel vypiť aspoň desať šálok instantnej kávy denne, aby začalo množstvo prijatého akrylamidu predstavovať problém.
Najlepšia káva pre zdravie srdca
Filtrovaná káva je vyrobená z pražených mletých kávových zŕn. Z hľadiska ochrany srdca môže byť tou najlepšou voľbou.
Výskumníci v Nórsku dvadsať rokov skúmali kávové návyky 500-tisíc respondentov. U ľudí, ktorí pili filtrovanú kávu, odhalili nižší výskyt ochorení tepien a súvisiacich úmrtí. Odporúčaná denná dávka je jedna až štyri šálky.
Hoci štúdia nedokazuje, že filtrovaná káva je zdravšia než nefiltrovaná, vedci poznamenali, že nefiltrovaná káva obsahuje 30-krát viac diterpénov, ktoré môžu zvyšovať hladinu cholesterolu v krvi a tým aj riziko infarktu a mŕtvice. Mnoho výskumov opakovane ukázalo, že pitie kávy vo všeobecnosti prospieva zdraviu srdca.
Najlepšia káva pre zdravie mozgu
Výskumy naznačujú, že espresso a kávy, kde figuruje ako základ, môžu byť pre mozog obzvlášť prospešné. Vedci z Univerzity vo Verone zistili, že espresso zabraňuje hromadeniu toxického proteínu zvaného tau, ktorý podľa odhadov prispieva k rozvoju Alzheimerovej choroby.
Espresso obsahuje vysokú hladinu bioaktívnych zlúčenín vrátane kofeínu a kyseliny chlorogénovej, ktorá pomáha znižovať riziko vzniku tejto neurodegeneratívnej choroby. Okrem toho tento druh kávy pomáha predchádzať vysokému krvnému tlaku a ochoreniam srdca.
Najlepšia káva pre štíhly pás
Za studena lúhovaná káva (cold brew) môže obsahovať vyššiu koncentráciu bioaktívnych zložiek v porovnaní s filtrovanou kávou. Vďaka jej spôsobu prípravy býva menej kyslá a horká než ostatné typy káv zalievané horúcou vodou. Z tohto dôvodu existuje menšia šanca, že si ju ľudia dochutia mliekom či cukrom a zvýšia tým počet kalórií.
Bezkofeínová káva
Niektoré štúdie naznačujú, že ľudia, ktorí pijú iba kávu bez kofeínu, sú na tom zo zdravotného hľadiska lepšie ako tí, ktorí nepijú žiadnu kávu. Môže to byť tým, že aj bezkofeínová káva obsahuje kyselinu chlorogénovú a iné prospešné zlúčeniny.