Francúzsko sa už niekoľko týždňov stretáva s nedostatkom horčice. Pre mnoho krajín by to bola banalita, avšak gastronomická veľmoc to považuje za úplne zásadný problém. Reštauráciám chýba surovina pre mnoho vyhlásených francúzskych receptov a ostro žltá pochutina chýba aj v domácnostiach. Ak je niekde v predaji, ceny sú výrazne vyššie ako predtým a zlepšenie situácie je v nedohľadne, píšu francúzske médiá.

Cena horčice vyskočila

Priemerná spotreba horčice vo Francúzsku je jeden kilogram na obyvateľa a rok, v Česku je to zhruba 2,5 kilogramu na osobu. Konzumované pochutiny v oboch krajinách sa ale líšia. Za posledný rok cena horčice vo Francúzsku podľa údajov inštitútu pre prieskum trhu IRI poskočila o 14 percent, napriek tomu sú regály v obchodoch prázdne.

Krajina, kde vznikla slávna silne aromatická dijonská horčica, dnes nie je pri jej výrobe sebestačná. Prevažná väčšina horčičných semien, 80 percent, sa do Francúzska dováža z Kanady. Ročne to je zhruba 35 000 ton. Vo Francúzsku sa potom semená spracovávajú na výsledný produkt.

Vysievanie na väčšej ploche

Kanada však vlani zažila veľké suchá, ktoré poškodili nielen úrodu ale aj pole. Tamojší poľnohospodári preto začali siahať po iných plodinách, najčastejšie obilie, ktoré sú odolnejšie a tiež výnosnejšie, píše server stanice BFM TV.

Ďalšia časť horčičných zŕn Francúzska dováža z Ruska a Ukrajiny. Dodávky z týchto krajín sú od konca februára, keď Rusko napadlo Ukrajinu, úplne nepredvídateľné, dodáva server. Prezident asociácie výrobcov horčice v Burgundsku Luc Vandermaesen odhaduje, že zásobovanie bude problematické až do roku 2024, uvádza Le Monde.

Prísne poľnohospodárske normy

Časť francúzskych poľnohospodárov aktuálny nedostatok tejto plodiny berie ako výzvu a rozširuje osevnú plochu, na ktorej vysadí práve horčicu. Musí vybrať odrody, ktoré odolajú škodcom aj zmene klímy, ale zároveň musia rešpektovať prísne poľnohospodárske normy na použitie insekticídov. Tieto pravidlá sú vo Francúzsku prísnejšie ako v iných častiach sveta a výroba sa tým predražuje.


Kvôli zníženiu závislosti na dovoze surovín povzbudzujú výrobcovia horčice burgundských poľnohospodárov. Pestovateľov je v regióne asi 200 a spotrebu výrobcov pokryjú zo zhruba 20 až 30 percent, uviedla Laure Ohleyerová z regionálnej poľnohospodárskej komory.

Zvýšenie výkupnej ceny

Tohtoročná úroda horčice je už zozbieraná, ,,pre zber v roku 2023 nás výrobcovia požiadali, aby sme našli dodatočných 10 000 hektárov. Aby povzbudili poľnohospodárov, zvýšili výkupnú cenu," povedala denníku Le Monde Ohleyerová.
Výrobcovia horčice sľúbili, že za fixnú vopred stanovenú cenu odkúpia akékoľvek množstvo vo Francúzsku vypestovaných semien, aj keby ich potom mali mať nadbytok, povedal v mene asociácie Vandermaesen.

Výrobcom vo Francúzsku bude podľa odborníkov oslovených stanicou France Info tento rok schádzať zhruba tretina potrebného objemu zŕn. Prvé zlepšenie možno očakávať v októbri, kedy sa do výroby dostane tohtoročný zber. Dovtedy radia kulinárske servery, aby Francúzi na okorenenie svojich pokrmov použili napríklad chren wasabi alebo worcesterovú omáčku.

Ďalšie dôležité správy