Od 70. rokov minulého storočia exportujú Filipíny masovo svoju pracovnú silu, najmä v domácnostiach a zle platených stavebných robotníkov, ktorí dávajú prednosť neistotám v zahraničí pred obrovskou biedou doma. Pred niekoľkými rokmi však Filipínci začali získavať kvalifikovanejšie a lepšie platené pozície. Hotelové školy vrhli na trh desaťtisíce kuchárov, ktorí odchádzajú uplatňovať svoje umenie po celom svete, píše agentúra AFP.
"Kuchyňa ma vždy zaujímala, už keď som bola malá," hovorí bývalá banková úradníčka Rochelle Evaristová, ktorá pripravuje sendviče v štátnej hotelovej škole v Manile. "Chcem pracovať v zahraničí. Bratranec je v Kanade a hovorí, že tam potrebujú kuchára," dodáva.
Viac ako desať miliónov Filipíncov z celkových 100 miliónov obyvateľov pracuje v zahraničí, predovšetkým v domácnostiach, ako robotníci a námorníci. Stále väčší záujem je však o kuchára, cukrára a pekára, vysvetľuje zástupca riaditeľa školy Teodoro Pascua. Filipínci pracujú hlavne na lodiach, v hoteloch, reštauráciách a kasínach.
V rokoch 2010 až 2014 pracovalo takmer 180-tisíc Filipíncov na lodiach, z toho 72-tisíc boli šéfkuchári, ostatní pracovali ako čašníci, uvádza filipínske ministerstvo práce. Na pevnej zemi bolo v tom istom období zamestnaných 65-tisíc Filipíncov v zahraničných hoteloch a reštauráciách.
Filipínci sú veľmi cenení najmä pre svoju dobrú angličtinu, schopnosť prispôsobiť sa a odolnosť, pokračuje T. Pascua. "Naše schopnosti nás odlišujú od našich susedov. Študent, ktorý absolvoval základné šesťmesačné vzdelanie, je schopný bez problémov pracovať vo všetkých kuchyniach sveta," uvádza. Na Filipínach je 2500 štátnych a súkromných hotelových škôl.
Bývalý potápač Pablo Logro sa stal kuchárom Ománskeho sultána. Z čínskej reštaurácie v Manile, kde pripravoval briošky, postúpil do hotela v metropole ako zástupca šéfkuchára. Zoznámil sa tu s jedným hosťom, ktorý mu ponúkol miesto zástupcu šéfkuchára v Ománe. Na začiatku 80. rokov tak vstúpil do paláca Bustan, kde sídlili sultánovi hostia a kde pracoval desať rokov.
Po návrate na Filipíny bol prvým filipínskym šéfkuchárom v päťhviezdičkovom hoteli a potom si otvoril vlastnú školu.
Cristeta Comerfordová bola zástupkyňou šéfkuchára v Bielom dome v roku 1995, keď bol prezidentom Bill Clinton. Neskôr si ju vzala k sebe ako šéfkuchárku manželka Georgea Busha Laura. V rovnakej funkcii zostáva doteraz, aj za Baracka Obamu.
Pri svojej minuloročnej návšteve na súostroví B. Obama ospevoval talentovanú šéfkuchárku z Manily, ktorá prezidentovej rodine pripravuje niektoré filipínskej špeciality.
Platy kuchárov sa líšia, ale rozhodne sú lepšie platení ako robotníci alebo pomocnica v domácnosti, ktoré zarábajú mesačne 350 eur v Saudskej Arábii a 470 eur v Hongkongu, čo sú ich hlavné destinácie. Najmenej kvalifikovaným zamestnanie na výletnej lodi vynáša okolo 800 eur.
Okrem dobrého platu však početní študenti hotelových škôl snívajú o tom, že sa z nich stanú hviezdy ako Cristeta Comerfordová a Pablo Logro, zdôrazňuje učiteľka Imeldaughter Verová. "Jedna z mojich študentiek pracuje v jednom paláci na Blízkom východe a varí pre princeznú," chváli sa.