Reč je o Reném Redzepim a jeho kodanskej reštaurácii Noma, ktorá sa štyrikrát stala najlepšou reštauráciou sveta podľa rebríčka »World’s 50 Best Restaurants« aj keď k trom hviezdičkám od Michelina sa nikdy nedopracovala. V roku 2016 sa Reńe Redzepi rozhodol jej činnosť ukončiť a venoval sa Pop-Up projektom v Tokiu, Sydney a Mexiku. A teraz otvoril svoju novú reštauráciu Noma 2.0.

Mestská farma

Tá sa nachádza neďaleko pôvodnej Nomy a sám majiteľ ju nazýva Urban Farm, teda mestská farma, lebo ide nielen o reštauráciu, ale o areál, ktorý má 7 000 štvorcových metrov. V ňom je záhrada, skleníky, laboratórium, kde sa vymýšľajú nové kreácie, samostatné priestory pre mäso a ryby aj fermentáciu.

Reštaurácia má len 40 miest a salónik pre osem až 16 hostí. Ako sa René Redzepi vyjadril pre zahraničné médiá, jeho nový koncept bude mať tri ročné obdobia. Na jeseň to budú hríby, lesné plody, divina, husacina, losie mäso. V zime sa bude točiť všetko okolo rýb a kôrovcov, pretože tie sú vtedy na severe najkvalinejšie. A od mája do septembra sa Noma 2.0 zmení na vegetariánsku reštauráciu, ktorá bude ponúkať jedlá z ovocia, zeleniny a byliniek od svojich dodávateľov a z vlastnej záhrady.

Menu okolo troch stoviek

Reštaurácia otvorila oficiálne tento týždeň, zimné menu z rýb a kôrovcov stojí na osobu okolo 300 eur a ak by ste si k nemu chceli napárovať víno alebo nealko zaplatíte ešte o cca 110-150 eur viac, ale je už na celú sezónu, teda až do mája vypredané. Rezervácie začala brať reštaurácia v polovici novembra 2017.

A čo je v pôvodnej Nome? Tam prevádzkuje René Redzepi a Thorsten Schmidt reštauráciu s názvom Barr, ktorá sa špecializuje na  „obyčanú“ kuchyňu s jedlami od vývarov, cez frikadelky, ryby po viedenské rezne a ceny jedál sa tu pohybujú od 20 do 30 eur. K tomu majú veľký výber remeselných pív, destilátov a naturálnych vín.