Páry sa vracajú k tradíciám prababičiek, ktoré vyznávali inštitúciu manželstva. Aj s dôvetkom, že svadobným deň je ten najkrajší v živote.
Súčasné trendy však tento deň postavili na skutočný piedestál. Nielen jedlom a výzdobou, ale aj programom, atraktivitou a desiatkami detailov. K slovu prichádza aj väčšia dávka romantiky a originality. Svadobná hostina má byť nezabudnuteľnou zábavou pre všetkých hostí. Zmenilo sa aj organizovanie svadieb, spravidla ich „dodáva na kľúč“ agentúra, alebo samotné hotely, ktoré sa na svadbu špecializujú. Novinkou posledných rokov je aj Deň otvorených dverí alebo inak povedané svadobná výstava. K tým doterajším známym – hoci aj v bratislavskom Grand hoteli River Park, Park hoteli Kaštieľ Mošovce, Slovakia v Žiline, Grandhoteli Praha v Tatranskej Lomnici, a ďalších predovšetkým historických budovách pribudol aj Kaštieľ v Studenom. Po prevádzkovej prestávke sa v poslednú februárovú nedeľu odomknú jeho brány práve Dňom otvorených dverí pre všetky nevesty, snúbencov, svadobných rodičov...
Podľa manažéra Mateja Galu bude čerešničkou na torte ochutnávka svadobných špecialít Igora Čehyho. Niekoľkonásobný kuchár roka a lektor Thuries Academy so mnohoročnými skúsenosťami však snúbencom nebude len predstavovať možnosti gastronomického rozmeru svadby. K svadobnej tabuli ho potom so svojim tímom aj zrealizuje a vybrané chody navarí. Vedie totiž aj reštauráciu Kaštieľa Studené, kde si jeho jedlá môžu gurmáni vychutnať každý deň v týždni.
„Často chodievam variť na svadby, niekoľko som ich aj organizoval. Najradšej mám netradičné a výnimočné miesta, svadby typu garden party, svadby na nádvorí kaštieľov alebo s nejakou ústrednou témou – poľovníckou, rybárskou, dobovou, farmárskou, vintage, “ Igor Čehy sa teší na pôsobenie v Kaštieli Studené. Rozľahlý park, zimná záhrada či vínna pivnica umožní popustiť uzdu fantázii a pripraviť vždy trochu inú réžiu, tému, výzdobu i program. Novomanželia a ich hostia si môžu dokonca zasúťažiť v minigolfe alebo petangue.
Pokiaľ ide o gastronómiu, vo všeobecnosti sa vraj takmer tri štvrtiny svadieb krútia okolo klasických konzervatívnych jedál. S väčšou pravdepodobnosťou a istotou sa trafia do chute všetkých hostí. Preto ho – aj napriek rešpektu a úcte voči receptom starých mám - viac bavia svadby národnostne zmiešaných párov. „Treba harmonicky zladiť kulinárske požiadavky a zvyky oboch strán. To je pre kuchára vždy veľkou výzvou i radosťou,“ vraví Igor Čehy. Niekoľkoročná štatistika svadieb v priestoroch typu Kaštieľ Studené sľubuje, že bude mať takýchto príležitostí dosť. Svadobčania zo zahraničia atraktívne miesta a s ním spojený luxus mimoriadne oceňujú, pritom sú pre nich cenovo veľmi prijateľné.