Podnik, kde roky varil „kuchár storočia“ a šéfkuchárska legenda Harald Wohlfahrt, v roku 1992 získal najvyššie ocenenie v gastronómii – tri hviezdičky od Michelina. Odvtedy sa reštaurácii podarilo vždy toto ocenenie obhájiť.

Teraz je už všetko minulosťou. Podľa správ v nemeckých médiách reštaurácia vyhorela, respektívne oheň zničil časť päťhviezdičkového hotela Traube Tonbach, kde sa nachádzala. Okrem nej aj ďalšie dve reštaurácie, ktoré boli v pôvodnej, historickej časti hotela z 18. storočia.

Príčina požiaru, ktorý vypukol o tretej nad ránom zo soboty na nedeľu, nebola bezprostredne známa, ale jasné bolo už, že škody sa vyšplhajú na niekoľko miliónov eur.

Našťastie nikto nebol zranený, nepríjemnú noc mali len hostia z apartmánov, ktoré s hotelom Traube Tonbach susedia, tých museli evakuovať. Paradoxne oheň zničil reštauráciu deň pred „podnikovou“ dovolenkou, keďže zamestnanci mali mať od pondelka do konca januára prestávku.

Zničená reštaurácia Schwarzwaldstube Zdroj: Traube Tonbach

Samotnú hlavnú budovu hotela, kde sa nachádzajú hlavné ubytovacie kapacity, hlavná hotelová reštaurácia a wellness požiar nepoškodil.

Majiteľ hotela Heiner Finkbeine sa už nechal počuť, že aj keď ide o veľké nešťastie a situácia je preňho veľmi emocionálna, keďže časť, ktorá zhorela, bola jeho rodným domom, dúfa, že Schwarzwaldstube sa im znovu podarí priviesť k životu.

Jednu z najznámejších nemeckých reštaurácií navštevovalo mnoho prominentov, pre umiestnenie v horách ju New York Times označil ako najprekvapejúcejšie miesto pre špičkový gastropodnik na svete.

Ceny sa tu podľa denníka Bild pohybujú na úrovni 150 - 250 eur za menu, samostatné hlavné jedlo stojí od 70 do 92 eur.