Tú získala Auberge du Pont-de-Collonges pri Lyone v roku 1965 a odvtedy si ju držala. O tretiu hviezdu prišla reštaurácia takmer presne dva roky po Bocuseho smrti. V gastronomických kruhoch sa už dlhšie hovorilo, že ju má skôr za zásluhy najlepšieho šéfkuchára storočia, ako by jej reálne patrila. Nové vydanie bedekru to potvrdzuje.

Auberge však nie je prvou prominentnou reštauráciou, ktorá po desaťročiach prišla o tretiu hviezdu. Už minulý rok sa to stalo reštaurácii L’Auberge de l’Ill Marca Haeberlina. Jeho otec, Paul Haeberlin, mal tri hviezdy od roku 1967 a minulý rok podnik o tretiu prišiel.

Teraz sa špekuluje, ako Michelin svoje rozhodnutie (a či vôbec) zdôvodní. Šéfkuchárov, ktorí svoje jedálne lístky menia podľa sezóny niekoľkokrát ročne, určite prekvapí, že reštaurácia Paula Bocuseho svoj jedálny lístok v podstate nemenila od roku 1965, keď získala tri hviezdy.

Paul Bocuse jedlo 2 Zdroj: Flickr

Ale dôvody môžu byť aj iné. Marc Veyrat, ktorý minulý rok tiež prišiel o tretiu hviezdu (a Michelin zažaloval, ale neúspešne), pred niekoľkými mesiacmi povedal, že hodnotitelia mu odporúčali, aby obmedzil otváracie hodiny a kapacitu reštaurácie – v zmysle „dobrého veľa nie je“. Reštaurácia P. Bocuseho mala tiež otvorené sedem dní v týždni.

Svoju úlohu mohlo zohrať podľa francúzskych médií aj to, že niektoré cukrárenské výrobky si podnik nechával robiť „externe“, síce vo výbornej, ale nie vlastnej cukrárni. Vedenie reštaurácie si toho však bolo vedomé, lebo nedávno angažovalo nového „pâtissiera“, teda cukrára, ktorý má priniesť do konceptu prípravy dezertov nový prístup. Tiež angažovalo nového someliéra, ktorý má zabezpečiť, aby aj ponuka vín bola v súlade so svetovými trendmi.