Julia Komp, ktorá hosťovala vo Vino&Tapas v Poprade na začiatku týždňa, v tomto trende pokračovala. Je totiž najmladšou šéfkuchárkou v Nemecku, ktorá dostala a obhájila hviezdu od Michelina – pred troma rokmi, ako 27-ročná.
Najprepracovanejšie menu
Jej pobyt a menu malo ešte jeden primát – bolo až 6-chodové, takže doteraz najbohatšie a zároveň najnáročnejšie na prípravu. Od zháňania surovín, keďže na jednu kreáciu ich bolo treba minimálne desať a na tanieri ich bolo niekoľko, až po prezentáciu jedla na tanieroch – všetko muselo byť na mikrometer presne tak, ako si to šéfkuchárka predstavovala, v opačnom prípade sa nakladalo znovu. Tiež mala podmienku, že v rámci večera pripraví maximálne 40 porcií, takže sa v Poprade namiesto jedného degustačného večera konali večery dva, keďže záujem bol oveľa vyšší ako spomínaných 40 ľudí.
Tomuto všetkému sa ale dostalo patričného uznania – od mnohých hostí sme počuli, že jedlo, ktoré bolo akousi malou cestou okolo sveta považovali doteraz zo všetkých večerov za najprepracovanejšie a degustáciu za najlepšiu z tých, ktoré sa doteraz v rámci LadyChef konali.
LadyChef Julia Komp (vľavo) a Zuzana Sisáková Zdroj: Víno a tapas
Prvotriedna bola nielen kuchyňa, ale aj sprievodné vína, tie vyberal a prezentoval najlepší slovenský someliér Rasťo Šuták zo spoločnosti Corner & Co. Spájať víno s orientálnymi chuťami sa môže zdať pre laika ako výzva, pre skúseného someliéra to však problém, aspoň podľa toho, čo sme jedli a k tomu pili, nebol.
Prečo Orient? Julia Komp sa totiž nedávno vrátila z takmer ročnej cesty okolo sveta, v rámci ktorej varila a zbierala skúsenosti v takmer 30-tich krajinách. Po ceste zostavila 6-chodové menu, ktoré podáva v rámci pop-up vystúpení v reštauráciách v Kolíne, kde žije a ide si otvoriť vlastnú reštauráciu. Toto menu predstavila aj v Poprade.
Veľa chutí na tanieri a nečakané extra
Ako sa vyjadrila, ide o recepty z krajín, ktoré na ňu a to nielen z tejto cesty urobili najväčší dojem. Takže sa servírovala čínska kreveta, indická modrá kombia, ryba ktorú musela šéfkuchárka priniesť so sebou, lebo nikde u nás nebola k dispozícii, Indiu reprezentovalo aj kukuričné kura. Irán zase jahňa a Japonsko jelení chrbát pripravený tak, že sa dal krájať vidličkou.
LadyChef Kreveta Julia Komp Zdroj: Jarmila Horváthová
Každé z jedál bolo dovedené do dokonalosti vrátane dezertu, ktorý reprezentoval Brazíliu. Kto má rád veľa chutí na tanieri a ešte aj šmrncnutých exotikou si naozaj prišiel na svoje.
Keďže v rámci LadyChef sa vždy robí menu štyroch rúk, čo znamená, že niektoré z jedál robí hosťujúca a niektoré domáca šéfkuchárka, Zuzana Sisáková ako hostiteľka pripravila a pridala k menu jeho úvod a záver – fašiangové bryndzové šišky, vzdušnú bagetu s penou z údeného pstruha a kôprom na úvod a cherry paradajku s malinou a Petit Fours na záver.
Keďže Julia Komp je predstaviteľka „instagramovej“ generácie, malo podujatie aj ďalšie extra – Popradu, Vysokým Tatrám a LadyChef sa dostalo nečakaného zviditeľnenia – momentky zo svojho programu šéfkuchárka hneď zdieľala na sociálnych sieťach.