Na slávnostnom večeri Gurmán Award v hoteli Sheraton sa minulý týždeň odovzdávali odborné ocenenia v gastronómii, ktoré udeľuje gastronomický sprievodca Gurmán na Slovensku už 13 rokov. Kuchárom roka sa stali tridsiatnici Michal Konrád z reštaurácie Fou Zoo, gastronomickou osobnosťou Braňo Križan z hotela Matyšák, someliérom roka 2016 Gabo Kollár pôsobiaci v londýnskej MAZE by Gordon Ramsey.

„Tento rok je pre bedeker Gurmán na Slovensku prelomový. Na základe požiadaviek doby a tiež na základe väčšej a hlavne ľahšie dostupnej distribúcie nášho gastronomického sprievodcu nielen po Slovensku, ale aj po celom svete, rozhodli sme sa vydať Gurmána v elektronickej podobe ako e-knihu,“ hovorí Rado Nackin, vydavateľ. Formát ostáva rovnaký, len bonusom na viac je možnosť priamej rezervácie vo vami vybranej reštaurácii elektronicky. Budete mať na viac možnosť vzhliadnuť viac fotografií, viac jedál a v niektorých reštauráciách aj videá. „ Už 13 rokov pôsobíme na slovenskej gastronomickej scéne a hodnotíme, objavujeme, odporúčame najlepšie reštaurácie, šéfkuchárov či someliérov a vinárov. Veľa sa toho v gastronómií podarilo za tie roky a teší nás, že aj kvalitatívna úroveň celej gastronómie išla veľmi hore,“ dopĺňa Rado Nackin, ktorý sa venuje aj iným aktivitám smerujúcim k rozvoju slovenskej gastronómie ako Thuries Academy pre profesionálnych kuchárov, či organizovanie Gurmán Festov v Bratislave a Košiciach, a v neposlednej rade aj čoraz viac populárneho Zimného festivalu jedla zameraného na chute regiónov celého Slovenska. Ukázať najlepšiu slovenskú gastronómia svetu a dať o sebe vedieť si dal bedeker Gurmán na Slovensku za svoj cieľ. „Aj preto bude stiahnuteľný zdarma cez QR kód ako aplikácia pre obidva operačné mobilné systémy. Stiahnutím zdarma aplikácie Gurmán na Slovensku sa dozviete viac a prakticky o gastronómií a samotnou návštevou tých najlepších reštaurácií doporučených Gurmánom potvrdíte ich kvalitu a snahu napredovať a hlavne podporíte kruh: slovenský farmár – reštaurácia – kvalitná a zdravá strava – zamestnanosť na Slovensku,“ uzatvára Rado Nackin.

Reštaurácie roka

Poradie reštaurácií na Gurmán Award 2015 podľa priemeru súčtu hodnotení odborných hodnotiteľov Gurmána na Slovensku. Relevantné hodnotenia do konca Marca 2016.

Hotelová

1. River Bank Hotel Grand River Park, Bratislava, 570 bodov
2. Hotel Matyšák, Bratislava, 560 b
3. Hotel Kempinski HIgh Tatras, Štrbské Pleso, 550 b
4. Chateau Amade, Vrakúň, 525 b
5. Brasserie Anjou – Sheraton hotel, Bratislava, 515 b
6. Hotel Galileo, Donovaly, 510 b
7. Hotel Tri studničky, Demänová, 505 b
8. Penzion Drak, Liptovský Mikuláš, 500 b
9. Hotel Borovica, Štrbské Pleso, 490 b
10. Hotel Double tree by Hilton, Košice, 480 b

Tématické

1. Villa Rosa ,Dunajská Streda, 550 b
2. Gašperov Mlyn, Batizovce, 535 b
3. Pavúk wine restaurant, Modra, 530 b
4. Wabi sabi, Bratislava, 515 b
5. Zylinder café &restaurant, Bratisalava, 510 b
6. Carnivalle, Bratislava, 500 b
7. Von Roll, Jasná Luková, 490 b
8. U Juhása, Košariská, 480 b
9. Bistro CHef, Zvolen, 470 b
10. –11. Ashoka Indická reštaurácia, Bratislava, 455 b
10. –11. Mlyn 108, Bratislava, 455 b

Prémiové

1. Fou Zoo – Pan asian restaurant, Bratislava, 615 b
2. Albrecht restaurant, Bratislava, 605 b
3. UFO watch.taste.groove, Bratislava, 590 b
4. Afrodita, Čereňany, 560 b
5. TOP restaurant, Žilina, 545 b
6. Culinárium, Smokovec, 520 b
7. Liviano, Bratislava, 515 b
8. Baránok, Košice, 505 b
9. Angels restaurant &bar, Banská Bystrica, 490 b
10. Chateau Mignon, Dubnica nad Váhom, 480 b
 

Gurmán Gold 2016

3 vidličky

Albrecht restaurant, Bratislava
Fou Zoo, Bratislava

2 vidličky

Afrodita Čereňany
Ufo watch.taste.groove
TOP restaurant – Žilina

1 vidlička

Amade Chateau – Vrakúň
Hotel Grand Kempinski Hight Tatras
Liviano Bratislava
Pavuk wine restaurant
Hotel Matyšák
Hotel Grand River Park (znovu udelenie)
Villa Rosa – Dunajská Streda (nová)

 

Gurmán Best 20 Chefs

Kuchár roka 2015

Podľa nominácií odborných hodnotiteľov Gurmána na Slovensku a šéfkuchárov z najlepších reštaurácií  Slovenska. Hlasovalo 43 osôb.

1. Michal Konrád, FOU ZOO, 30 b
2. Gabo Kocák, Culinárium Smokovec, 25 b
3. Braňo Križan, Hotel Matyšák , Bratislava, 22 b
4. Igor Čehy, Hotel Grand River Park, 19 b
5. Marián Filo, Chateau Čereňany, 18 b
6. Martin Korbelič, Medusa group Executive chef, 18 b
7. Michal Škorec, Diva , Bánovce nad Bebravou, 18 b
8. Peter Ďurčo, TOP restaurant, Žilina, 17 b
9. Imre Bindics, Villa Rosa, Dunajská Streda, 16 b
10. Peter Ďuranský, Medusa Group, Viedeň, 14 b
11. Michal Thiry, Baranok , Košice, 13 b
12. Jozef Breza, Gašperov Mlyn , Batizovce, 11 b
13. Erik Volko, Bistro Chef, Zvolen, 9 b
14. Peter Kiss, UFO watch taste groove, 7 b
15. Ivan Čurgali, Chateau Mojmírovce, 4 b
16. Lukáš Bodnár, Maiko sushi , Košice, 4 b
17. Kurhajec Martin, Al Lago , Štrbské Pleso, 4 b
18. – 20. Tomáš Lysý, Fou Zoo  , Bratislava, 3 b
18. – 20. Roman Kováč, Tri studničky , Demänovská dolina, 3 b
18. – 20. Peter Slačka, Baroza Bistro , Bratislava, 3 b

Po jednej nominácii mali ešte nasledujúci kuchári:
Jozef Hromiak, Adam Klas, Eva Polomská , Tomáš Sika, Martin Novák, Milan Veťka , Jozef Riška