Kulinárska kvalita sa už roky meria ocenením michelinskej hviezdy, ktorou sa chvália špičkové reštaurácie z celého sveta. Nejde však o označenie „najlepšej reštaurácie“, ani rebríček tých najlepších kuchárov a šéfkuchárov.
Vznik michelinskej hviezdy súvisí s vydávaním sa gastronomického cestovného sprievodcu bratov priemyselníkov Andrého a Edouarda Michelinovcov v roku 1900. Na začiatku l to však ešte nebol bedeker najlepších reštaurácií, skôr odporúčania pre motoristov, kde sa dobre najesť, ubytovať, prípadne kde nájsť autoservis. Vo Francúzsku v tom čase pritom jazdilo menej ako 3 000 áut. Prvýkrát sa v sprievodcovi hodnotenie označené hviezdou objavilo až v roku 1926, aby o päť rokov neskôr zaviedli už to klasické s maximom tri hviezdy.
Recenzenti sú do dnešného dňa precízne vyberaní spomedzi gurmánov, milovníkov a nadšencov jedla so zmyslom pre detail a predovšetkým vynikajúcou chuťovou pamäťou. Ich identita pritom zostáva skrytá, všetko prebieha anonymne. Svoju návštevu reštaurácie dopredu neohlasujú. Po návšteve a ochutnaní jedla v reštaurácii napíše recenzent detailnú správu o celom priebehu. Spoločné stretnutie vybraných „ochutnávačov“ následne rozhodne o tom, kto hviezdu kvality dostane a naopak, kto nie.
The Michelin Guide CA is excited to host a virtual Family Meal. Join CA's most influential leaders in the industry for cooking & conversation. Tune in at 4PM PST on Oct. 27th. Reserve your seat at: https://t.co/njbG5wx56x#MichelinGuideCA #MichelinFamilyMeal #CAFoodBank pic.twitter.com/lVIQtlVsyF
— Michelin Guide (@MichelinGuideCA) October 14, 2020
Michelin udeľuje aj naďalej 0 až 3 hviezdy na základe hodnotenia, ktoré je zamerané na kvalitu jedla z rôznych uhlov pohľadu – chuťové vnemy, vzhľad, osobitosť. Recenzenti v prípade hodnotenia nevenujú pozornosť obsluhe či samotnému podniku z hľadiska úpravy stolov, zariadenia a pod.
Jedna michelinská hviezda dnes definuje podnik s vysokým štandardom a ponukou vysokokvalitných jedál. Dve hviezdy označujú okrem toho aj excelentnú kuchyňu a mimoriadnu kvalitu jedla, zatiaľ čo trojhviezdičkové ocenenie vyjadruje najvyššiu možnú kvalitu jedla, a teda reštaurácie, ktorej návštevu by ste na svojich cestách rozhodne nemali vynechať. Takéto podniky sú totiž zážitkom, na aké sa nezabúda.
Ako uviedol portál savoyrestaurant.sk, známy šéfkuchár Gordon Ramsay porovnal stratu hviezdy pre reštauráciu k rozchodu s priateľkou. Stalo sa mu to v roku 2013, keď jeho newyorská reštaurácia prišla až o dve hviezdičky. Podľa svojich slov dokonca plakal. Z toho je zrejmé, ako niektoré reštaurácie a jednotlivci prahnú po tomto ocenení.
Slovensko síce michelinskú hviezdu ešte nemá, ale zopár sa ich nájde v blízkom okolí. Tento rok sa udeľovanie hviezd pre pandémiu koronavírusu konalo až v júni, našej krajine sa však ani tentoraz nepodarilo získať žiadnu. Podľa portálu E15 naši susedia z Českej republiky hodnotenie obhájili a pražské reštaurácie Field a La Degustation Bohême Bourgeoise svoje hviezdy opäť dostali. Reštaurácia Field ponúka rybacie špeciality, napríklad jesetera s kalerábom, medvedím cesnakom a lieskovými orechmi, samozrejme, s výberom vína prispôsobeným k zvolenému jedlu. V La Degustation Bohême Bourgeoise si môžete pochutnať aj na tradičnejšej českej kuchyni v podobe knedlí, kapusty, kôprovej omáčky, či na hovädzom tataráku. V oboch prípadoch jedno hlavné jedlo s fľašou odporúčaného vína stojí približne 38 - 55 eur.
Novým ocenením pre našich severných susedov je michelinská hviezda pre krakovsku Bottiglieriu 1881. Maďari sa prestížnymi hviezdami môžu pýšiť tiež. Dve z nich má budapeštianska reštaurácia Onyx, jednou hviezdou disponuje Costes Downtown, tiež v maďarskej metropole. Aj podnik Konstantin Filippou v centre Viedne sa hrdí dvoma hviezdami.
Nielen reštaurácie, ale samotní kuchári, resp. šéfkuchári vlastnia ocenenia od Michelina. Rekordérom bol predvlani zosnulý Francúz Joël Robuchon, ktorý ich nazbieral 31. Žijúcim rekordérom s 21 hviezdami je momentálne 64-ročný Alain Ducasse. Ďalším v poradí je mediálne známy anglický šéfkuchár Gordon Ramsay, ktorý má pod svojim menom až 16 hviezd potvrdzujúcich kvalitu jeho jedla. Ak ľutujete, že pre pandémiu koronavírusu nemôžete dočasne navštíviť ani jednu zo spomínaných reštaurácií, môžete si uvariť podľa Ramsaya aj doma. Jeho videorecepty sú dostupné na YouTube.