V minulých dňoch sa to podarilo šéfkuchárovi Grand Hotela Kempinski High Tatras Miroslavovi Zamiškovi. Spolu so svojimi kolegami Jaroslavom Matlákom a pastry chefom Martinom Gaňom pripravoval 5-chodovú degustačnú večeru v slovinskom hoteli Kempinski Palace Portorož v rámci podujatia Kempinski Culinary Tour.

Ako hovorí M. Zamiška, hostí slovinského hotela chceli prekvapiť niečím netradičným a zároveň im priniesť kúsok Slovenska a tatranskej prírody. Zároveň im ukázať, že tradičné jedlá sa dajú pripraviť v modernom prevedení.

Vo večeri dominovali chute lesa, ako huby, bylinky, ihličie, lesné ovocie či egreše a nechýbali ani typicky slovenské suroviny, ako ovčí jogurt a syr, bryndza, ale aj škvarková nátierka.

Dezert Zdroj: Kempinski

„Hostia tak mohli ochutnať ako predjedlo marinovanú foie gras s bábovkou z ihličia a domácou egrešovou marmeládou, po nej sa podával demikát s pirohom plneným zemiakmi a bryndzou. Gurmánov určite zaujala domáca zmrzlina s konfitovaným cesnakom a vanilkou. Pochutnať si mohli na jelenčati marinovanom v červenom víne Kempinski. Nechýbala ani sladká bodka na záver v podaní čokoládového hniezda,“ priblížil tatranské menu šéfkuchár.

Miroslav Zamiška predviedol v Portoroži v rámci Kempinski Culinary Tour svoje kulinárske umenie ako prvý. Po ňom príde 14. a 15. septembra šéfkuchár Thomas Pedevilla z Kempinski Palais Hansen Vienna a 28. a 29. septembra šéfkuchár Georges Mansour z hotela Kempinski Summerland Hotel & Resort Beirut so svojou libanonskou kuchyňou.