Keď sme prichádzali zhruba tri kilometre od Piešťan k nedávno otvorenej reštaurácii v Ratnovciach, neboli sme si celkom istí, či nebudeme mať smolu. Bola sobota, čo je zvyčajne čas na rodinné oslavy či svadby a vtedy je mnoho podnikov pre náhodného zákazníka zatvorených. Predpokladali sme celkom správne – aj v Greenfood Restaurant bola svadba a súčasne aj iná rodinná oslava. Lenže nikto nás nevypoklonkoval. Na prízemí bolo niekoľko stolov pripravených aj pre neohlásených hostí. Ako sme sa potom dozvedeli od šéfkuchára, vedia, že ak sa raz hosť v podniku sklame, ťažko sa tam vráti. Ak prichádza hladný a ešte lačnejší odchádza, lebo podnik je kvôli nejakej akcii zatvorený, reštauráciu rozhodne chváliť nebude.

Takže sme sa usadili a dúfali, že si nás niekto všimne. Napriek návalu práce bol čašník pri nás hneď a mohli sme si objednávať. Nemali sme pocit, že sme tu navyše, ani že sa máme ponáhľať. Mohli sme tak v pokoji poobdivovať aj interiér, ktorému dominuje drevo. Na poschodí, kam sa nám podarilo nakuknúť,  dominuje interiéru presklená stena v strede s plastikou stromu a úchvatným pohľadom na kopce Považského Inovca. Deti určite zaujme obrovské akvárium. Okrem reštaurácie je súčasťou stavby (hneď pri vchode) aj tradičná pekáreň. Ihneď sme si kúpili kváskový chlieb upečený na dreve, presne taký, ako kedysi jedli naši starí rodičia. Zvláštnosťou pekárne je aj sladový chlieb, do ktorého dodáva namiešanú zmes pivných sladov Piešťanský pivovar Žiwell. Plus množstvo ďalších pekárenských výrobkov.

Jedálny lístok je prehľadný, má dve strany, ale vybrať si z neho by, podľa nás, mal každý. Ponúkajú tu však aj trojchodové denné menu (5,90 €), čo oceňujú vďaka malej vzdialenosti od mesta, cez pracovný týždeň mnohí Piešťanci.

Zo studených predjedál sme si objednali Údené kačacie prsia, balotínku z uhorky s ovčím syrom a domáci chlebový trhanec (4,90 €). Súčasťou krásne naaranžovanej porcie bol aj živý (jedlý) kvietok. Z polievok sme s chuťou zjedli poctivý hydinový vývar s mäsom, domácimi niťovkami a koreňovou zeleninou (2,20 €) a zemiakový krém s hubami a strateným vajíčkom (2,50 €).

Ako hlavné jedlo sme si dali sumčeka afrického s „prošútom“, drvenými paradajkami, olivami, pórkom a pečeným zemiakom (9,90 €) a jahňacie kolienko s restovanými fazuľkovými lúskami s vareným zemiakom a cesnakovo-rozmarínovým dippom (12,50 €). Obidve jedlá boli výborné a navyše krásne naaranžované

Keďže dezerty podľa dennej ponuky nie sú uvedené v jedálnom lístku, s ponukou prišiel sám pán šéfkuchár a spolumajiteľ podniku Tibor Samaranský (bol nám povedomý z televízneho Dámskeho klubu RTVS). Vybrali sme si veľmi lahodný dezert s lístkového cesta, šľahačky a čerstvého ovocia.

Na našu pochvalu, že napriek svadbe a ďalšej oslave sme neobišli naprázdno, nám vysvetlil filozofiu podniku. Okrem iného aj to, že v ich ponímaní slovíčko green v názve neznamená, že sa budú zameriavať na vegetariánov či vegánov, ale že ponúknu zákazníkovi transparentný zoznam dodávateľov surovín, nijaké anonymné veľkoobchody.

Podnik má ešte jednu špecialitu, šéfkuchárske stolíky, ktoré sú v bezprostrednej blízkosti okienka do kuchyne. Hostia tak šéfkuchárovi – buď Tiborovi Samaranskému  alebo  Martinovi Maslančíkovi – doslova vidia na ruky a môžu sa s nimi aj porozprávať. Je však dobré sa na túto možnosť informovať vopred, najlepšie mailom či telefonicky, taže my sme ju nevyskúšali.

Návštevu Greenfood Restaurant zhrnieme len stručne – skutočný pôžitok z jedla, z chute, úpravy aj obsluhy. Získali sme dojem, že reštaurácia úrovňou obsluhy, kvalitou jedál a celkovým prístupom vysoko prečnieva nad mnohé slovenské podniky a ak si udrží nasadený trend, zapíše sa významne na gastronomickú mapu Slovenska.

Zhrnutie:

Plus: výborné jedlo, milý personál

Mínus: počas našej návštevy nijaké