V prípade detí vo veku 4 až 6 rokov bolo zistené vysoké prekročenie odporúčanej výživovej dávky v SR pre túto vekovú skupinu o viac ako 200 percent. Porovnaním obsahu množstva kuchynskej soli vo vzorke obedov detí mladšieho školského veku (7 – 10-ročných) a existujúcimi odporúčaniami bolo zistené vysoké prekročenie, v priemere viac ako 3,5-násobné.

Množstvo soli v strave za 24 hodín prekračovalo odporúčané denné množstvo aj u detí staršieho školského veku (11 až 14-ročné deti), uvádza sa v materiáli.

V predškolských zariadeniach prieskum ukázal, že sa zvýšila konzumácia celozrnných cereálnych výrobkov. Deti jedia viac cereálií, zistilo sa aj striedanie konzumácie bieleho chleba s celozrnným (u približne 50 percent detí).

Na ovocie a zeleninu nezavierajú

V prípade konzumácie ovocia a zeleniny výsledky prieskumu poukázali na jej zvýšenie. Okolo 50 percent detí vo veku od 4 do 6 rokov konzumuje najmä sezónne ovocie a zeleninu v čerstvom stave viackrát denne. Ako pozitívum možno hodnotiť stúpajúcu spotrebu hydinového mäsa (približne 70 percent), hovädzieho mäsa (približne 18 percent) a rýb (približne 26 percent) na úkor spotreby bravčového mäsa.

V sledovanom súbore detí predškolského veku dennú konzumáciu mlieka udávalo vyše 55 percent detí, v rôznej frekvencii konzumuje mlieko 95 percent predškolákov. Pokiaľ ide o konzumáciu sacharidov, približne tretina detí denne konzumuje sladkosti, akými sú cukríky, čokoláda a keksy.  Priemerný denný príjem sacharidov u detí vo všetkých skupinách sa v materiáli hodnotí ako optimálny. 

V rámci mladších žiakov stúpol podiel detí denne konzumujúcich raňajkové cereálie. Aj v tejto skupine deti konzumujú striedavo biely a cereálny chlieb a pečivo. Vo veku 7 až 10 rokov denne konzumuje ovocie podľa materiálu 55 percent detí, viac dievčatá ako chlapci. Denne konzumuje zeleninu takmer 31 percent detí monitorovaného súboru.

Čo sa týka spotreby mäsa, podobne ako u predškolákov bola konštatovaná stúpajúca spotreba hydinového mäsa a rýb v porovnaní s bravčovým mäsom. Pri deťoch mladšieho školského veku denne konzumuje mlieko takmer 50 percent z nich. Podiel dennej konzumácie ostatných mliečnych produktov sa pohybuje od 22,49 percenta u jogurtov cez 11,41 percenta u syrov. 

Najvýraznejšie stúpla denná konzumácie raňajkových cereálií, až 65 percent detí, v prípade starších školákov. Častejšie konzumujú aj celozrnný chlieb a pečivo. V prípade týchto detí denne konzumuje ovocie 56,4 percent z nich. Zeleninu konzumuje denne 41,2 percent detí súboru.

V prípade spotreby mäsa, podobne ako u predchádzajúcich skupín respondentov bola konštatovaná stúpajúca spotreba hydinového mäsa a rýb v porovnaní s bravčovým mäsom. Pokiaľ ide o konzumáciu mlieka a mliečnych výrobkov, dennú konzumáciu mlieka udávalo 31,7 percenta detí vo veku 11 až 14 rokov. Podiel dennej konzumácie ostatných mliečnych produktov sa pohyboval od 26,18 percenta u masla, vrátane nátierok, cez 12,38 percenta u syrov po 0,34 percenta u bryndze, píše sa v materiáli.