Menej sa spotrebovalo hovädzieho mäsa, a to o 0,3 kilogramu, spotreba bravčového mäsa poklesla o 3,5 kilogramu a hydiny o 2,4 kilogramu. Vyplýva to zo správy ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka o poľnohospodárstve a potravinárstve v SR za rok 2014.
Agrorezort poukazuje najmä na pokračujúci pokles spotreby hovädzieho mäsa. Jeho konzumácia je dlhodobo nízka a je hlboko pod hodnotou odporúčanej dávky (ODP), a to až o 76,4 percenta. Naopak, nadmerná spotreba, a teda konzumácia vyššia ako ODP bola pri bravčovom mäse, a to o 23,4 percenta.
Okrem mäsa sa medziročne znížila aj spotreba obilia v hodnote múky o 0,9 kilogramu na 80,1 kilogramu a zeleniny o 0,5 kilogramu na 104,2 kilogramu.
Pozitívny trend bol v minulom roku zaznamenaný v spotrebe mlieka a mliečnych výrobkov, ktorá vzrástla o 6,8 kilogramu na 165,3 kilogramu, i spotrebe rýb, kde medziročné zvýšenie bolo o 0,4 kilogramu na 5,5 kilogramu.
Rástla aj spotreba ovocia o 2,5 kilogramu na 57,4 kilogramu a strukovín o 0,1 kilogramu na 1,4 kilogramu, stále je to ale menej, ako je odporúčaná výživová dávka.
Spotreba zemiakov zostala nezmenená, na jedného obyvateľa v minulom roku pripadalo približne 47,4 kilogramu. Množstvo spotrebovaných kilogramov vychádza z odhadu Štatistického úradu SR.