Reštaurácie a bary v Španielsku budú musieť povinne a bezplatne ponúknuť zákazníkom balíčky s jedlom, ktoré v podniku neskonzumujú a ktoré môžu použiť pre svoje domáce zvieratá.
Nový zákon
Ukladá to nový zákon, ktorého zmyslom je obmedziť plytvanie s potravinami. V Španielsku sa podľa ministra poľnohospodárstva, rybolovu a potravín Luisa Planasa ročne vyhodí 1 400 ton jedla, informovala agentúra AP.
Zákon, ktorý vláda schválila, ukladá spoločnostiam podnikajúcim v gastronómii a predajniam potravín pripraviť plán na obmedzenie plytvania. Budú musieť znížiť ceny tovaru, ktorému sa bude blížiť dátum spotreby, a majú začať spolupracovať s lokálnymi organizáciami, ktoré pomôžu tieto produkty zadarmo dostať k potrebným. Podnikom, ktoré nebudú nariadenia plniť, budú hroziť pokuty.
Zvieratá alebo hnojivá
Keď tovar odporúčaný čas spotreby prekročí, má byť buď poskytnutý ako kŕmenie pre zvieratá, alebo odovzdaný výrobcom hnojív a biopalív.
Planas povedal, že ročne v Španielsku pripadá na každého občana 31 kilogramov vyhodeného jedla. To je v prepočte na peniaze 250 eur. Minister upozornil, že podobný zákon už majú vo Francúzsku a v Taliansku. Dúfa, že normu prijme španielsky parlament a že začne platiť do 1. januára budúceho roka.