P. Bocuse, dlhoročný držiteľ troch michelinských hviezd, bol medzi odborníkmi označovaný ako guru modernej gastronómie alebo ako pápež francúzskej kuchyne. Stál pri zrode hnutia „nouvelle cuisine“, ktoré v 60. a 70. rokoch 20. storočia spôsobilo doslova revolúciu dôrazom na experiment, prezentáciu jedál a kvalitné sezónne ingrediencie.
P. Bocuse sa stal prvým šéfkuchárom modernej éry, ktorý šikovne využil svoje postavenie celebrity. Do svojej reštaurácie v Collonges-au-Mont-d'Or u Lyone lákal labužníkov z celého sveta, ktorí prichádzali ochutnať jeho slávne špeciality - polievku s čiernymi hľuzovkami, šunku v sene, hydinové frikasé s čučoriedkami či holúbätká.
Podnik drží tri michelinské hviezdy, najvyššie ocenenie v odbore, nepretržite od roku 1965.
Veľký propagátor francúzskej kuchyne s vizážou bonvivána stál pri zrode mnohých trendov, ktoré vo svete vysokej gastronómie prežívajú dodnes.
Kládol dôraz na perfektný servis, estetické pôsobenie jedla na tanieri a neobvyklé kombinácie surovín, pritom však nemal strach experimentovať s tradičnými postupmi a spracovaním.
Spoločne s ďalšími slávnymi šéfkuchári založil spolok „Bande a Bocuse“ na propagáciu novej kuchyne. V roku 1987 inicioval súťaž „Bocuse d'Or“, ktorá každoročne oceňuje najlepšie svetové šéfkuchára.