Objavenie apelácie Priorat, ktorá už od stredovekých čias patrila medzi najslávnejšie kraje Pyrenejského polostrova, vzbudilo v Španielsku veľký záujem o zabudnuté vinohradnícke oblasti. O Priorate pred dvomi dekádami málokto chyroval, dnes však zažíva veľký rozmach, ktorý sa začal v 80. rokoch uplynulého storočia, kedy ho preslávila skupina miestnych vinárov - pionierov – Rene Barbier, Alvaro Palacios, Josep Pérez-Ovejero a Carles Pastrana. Tunajšie červené vína zo starých výsadieb odrôd garnacha a cariñena sa rýchlo prepracovali medzi španielsku špičku a dnes patria k najvyššie hodnoteným vo svojej kategórii na svete. Rýchle napredovanie v apelácii bolo odmenené na prelome milénia (2000), kedy oblasť ako druhá v krajine po Rioje získala najvyšší apelačný stupeň D.O.Ca.
Vzácne staré výsadby z unikátneho terroir
Priorat je krajom úzkych údolí a strmých kopcov, na úpätí ktorých sa rozprestierajú ťažko ručne obrábané terasy s vinohradmi. Vinič tu rastie na chudobných minerálnych, bridlicovo-kremičitých pôdach nazývaných licorella a dáva len malé výnosy, málokedy presahujúce pol kilogramu hrozna na ker. Letá sú suché a horúce, čo zaručuje zdravú úrodu s vysokou cukornatosťou.
Hviezdou apelácie sú červené vína, predovšetkým zo starých výsadieb odrody garnacha, pre ktorú sú podmienky miestneho terroir ideálne. Tieto hutné a extraktívne médiá s bohatou mineralitou a malinovou až tmavou ovocnosťou v senzorike ozvláštňujú charakteristické herbálno-korenisté nuansy rozmarínu, tymiánu i bieleho korenia. V chuti sú to moky plné, bohaté, teplé a hodvábne mäkké.
Na chudobných pôdach apelácie sa darí i cariñene, syrahu, cabernetu a merlotu, ktoré sú spolu s garnachou základom miestnych červených kupáží. Ďalšou z charakteristických čŕt Prioratu, ktorá ešte viac podčiarkuje jeho výnimočnosť, je chýbanie klasickej španielskej odrody tempranillo, ktorá sa tu takmer vôbec nepestuje. Polovica zo vzácnej produkcie apelácie sa exportuje, kvalita i cena vína je vysoká.
Celler Cal Pla
Rodina Joana Sangenísa patrí k najstarším klanom s vinohradníckou a vinárskou tradíciou v Priorate. Hrozno pestuje v okolí Porrery už po neuveriteľných 7 generácií, od roku 1814. Až do roku 1995, kedy rodina založila vlastný podnik Celler Cal Pla, predávala vlastnú úrodu z 80 hektárov biodynamicky obrábaných vinohradov miestnemu družstvu. Prevažne južne orientované svahy s priemerným vekom 50 rokov ležiace v nadmorskej výške 300 – 400 metrov dávajú svetu znamenitú garnachu a cariñenu, rovnako ako hrozno variety garnacha blanca, ktorá je základom jedného z najlepších bielych vín v apelácii.
Najvzácnejšími polohami Celler Cal Pla sú viac ako 100 rokov staré výsadby garnachy a cariñeny s celkovou výmerou 2 hektáre rozprestierajúce sa na strmých svahoch (costers), z ktorých sa dorába vlajková loď spoločnosti – Planots. Kry viniča sú tu obrábané výhradne ručne, výnosy nepresahujú 200 – 300 gramov/koreň, čo zodpovedá ročnej produkcii iba 600 fliaš. Vína vyzrievajú v nových francúzskych barikoch z Alier po dobu 16 mesiacov a oplývajú bohatou aromatikou zmesi bobuľového ovocia, minerálov, byliniek a čokolády. Na podnebí bohato ovocné a koncentrované moky so zamatovými tanínmi a bohatou ovocnosťou i mineralitou terroir majú nezabudnuteľnú finesu a šarm.
Boris Košút, majiteľ vinotéky a internetového obchodu Vino dei vini, ktorý portfólio Celler Cal Pla na Slovensko pred nedávnom začal importovať dodáva: ˝ Priorat a jeho moky sú jedným z dôkazov toho, že rôznorodosť a kvalita súčasných španielskych vín robí z krajiny jednu z najpútavejších vinárskych oblastí Starého sveta. Portfólio Celler Cal Pla sa opiera o staré výsadby odrôd garnacha a cariñena, ktoré poskytujú varietálne i apelačne príznačné vína. Nečudo preto, že vlajková loď spoločnosti, kupáž Planots, je portálom eRobertParker.com hodnotená tak vysoko – ročník 2004 získal 97 bodov, ročník 2005 dokonca 98 a ročník 2006 skvelých 95 bodov. Všetky tieto tri vína máme samozrejme v ponuke.˝
Autor je vinársky publicista.
Foto – Vallllach.com, Burridgewine.com