Stredná kvalitatívna trieda talianskych vín Indicazione Geografica Tipica (IGT) bola pôvodne určená na každodenné pitie, rovnako ako stolové Vini da Tavola. Niektoré z vín IGT sa však v priebehu uplynulých 30 rokov dostali na špičku rebríčka kvality – boli to predovšetkým supertoskánske médiá, ktoré začali oslovovať prémiovú časť trhu a mnohé z nich dnes dokonca patria k svetovej špičke vo svojej triede.
Komplikovaná minulosť
Snáď v žiadnom inom štáte ako v Taliansku zákon o víne neobsahuje toľko zbytočných nariadení, ktoré boli hlavnou príčinou stagnácie vinárstva (aj) v Toskánsku. Snahy producentov o zvýšenie kvality mokov tak boli potlačené často už v ich počiatku. Zlá odrodová skladba vinohradov v oblasti, zastarané metódy spracovania, používanie veľkých gaštanových a dubových sudov plných mikróbov, nekonečné macerácie, nebezpečne vysoké úrovne prchavých kyselín, gigantické výnosy či povinný prídavok bielych vín do Chianti sa stali hlavným impulzom na zmenu pre mnohých miestnych ambicióznych producentov.
Tí sa postupne zriekali vyššej apelačnej triedy Denominazione di Origine Controllata (DOC) a zamerali svoju snahu na nové vína, ktoré legislatíva danej doby radila medzi stolové. So zavádzaním nových, v Toskánsku na tú dobu revolučných výrobných postupov a používaním čistého sangiovese sa štandardy pre výrobu kvalitných vín začali rýchlo zvyšovať. Prvé supertoskánske médiá novej vlny začali písať svoju históriu začiatkom 70. rokov minulého storočia. Ich priekopníkmi boli Sassicaia a Tignanello. Boli to moky, ktoré porušili predpisy, ale podarilo sa im vyniesť Toskánsko do vínnej elity našej planéty, prinášajúc oživenie stagnujúcich toskánskych tradícií.
V ostrom kontraste k slabému Chianti Classico danej doby ponúkali supertoskánske vína bohaté až temné farby, mäsitosť a koncentráciu, zrelé ovocné chute a plný pocit na podnebí. Aj napriek preradeniu vín Chianti Classico do najvyššej apelačnej triedy Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG) dominovali v produkcii kvalitných vín v Chianti i v ďalšom období práve supertoskánske moky, ktoré stelesňovali vlnu úspechu šíriacu sa ďaleko za hranice Toskánska i Talianska.
Sľubná budúcnosť
Aké postavenie patrí supertoskánskym vínam dnes? Nové výrobné regule pre Chianti Classico sa zmenili, aby sa do nich mohli začleniť inovácie, ktoré priniesli práve supertoskánske vína. Súčasná trieda DOCG umožňuje používanie 100% sangiovese, pridávanie maximálne 20% iných povolených červených odrôd, v prvom rade kabernetu a merlotu, ale i syrahu a petit verdotu. Nadobro sa upustilo od pridávania bielych odrôd do kupáží.
Vplyv supertoskánskych vín na zvyšovanie kvality mokov Toskánska sa stal mimoriadne dôležitý. Postupom času je zrejmé zbližovanie štýlov produkcie klasikov (DOCG) a novátorov (IGT). Koncentrované ovocné chute s dubovým nádychom, ktoré boli a sú obchodnou značkou exkluzívnych supertoskánskych médií, sú už prítomné i vo väčšine kvalitných vín najvyššej apelačnej triedy DOCG. Nový výber klonov sangiovese, nižšie regulované výnosy a výrazne zlepšený manažment podnikov priniesli enormné napredovanie zóny Chianti Classico, postupne znižujúc kvalitatívnu medzeru, ktorá existovala medzi vínami DOCG a supertoskánskymi mokmi triedy IGT.
Pred desiatimi rokmi renomovaný taliansky sprievodca vín Gambero Rosso udelil najvyššie ocenenie Tre Bichieri (Tri poháre) 13-tim supertoskánskym vínam IGT z oblasti Chianti Classico a iba trom vínam Chianti. Pred piatimi rokmi vína IGT získali viac ako dvojnásobný počet cien v porovnaní s Chianti Classico. V tohtoročnom sprievodcovi sa po prvýkrát supertoske a klasické moky dostali na rovnakú úroveň, pričom každá skupina získala po 12 ocenení. I z uvedeného prehľadu vyplýva, že supertoskánske vína si neustále udržiavajú veľmi vysokú latku kvality, ku ktorej sa na radosť celého vinárskeho sveta postupne pričleňujú i klasické historické vína Toskánska.
Stúpajúca kvalita regiónu
Pôvodným zmyslom vzniku supertoskánskych vín bolo ukázať na zmenu v porovnaní s vínami Chianti Classico, pokiaľ ide o používané odrody hrozna a štýl produkcie. Mohutný rozvoj triedy DOCG v posledných rokoch však rozdiely neustále minimalizuje. Dnes je možné už bežne nájsť vína založené na sangiovese zo susediacich viníc, pričom jedno je označené ako Chianti Classico DOCG a druhé ako IGT.
Má vôbec zmysel produkovať supertoskánske vína triedy IGT? Ich historická dôležitosť je nepopierateľná. V druhej polovici 20. storočia neboli vína DOC schopné vyjadriť obrovský potenciál oblasti Chianti a práve moky kategórie IGT pomohli Toskánsku zaradiť sa do pozície vedúceho regiónu v produkcii kvalitných vín na Apeninskom polostrove. Supertoskánske vína tak naučili výrobcov dať na prvú pomyselnú priečku ich snaženia výslednú kvalitu produkcie. Pomohli im objaviť ovocné arómy sangiovese a urobili zásadný prevrat v prístupe k výrobe vína. Vo svojej podstate tak priviedli Toskánsko do sveta moderného vinárstva.
Nadšenie a entuziazmus zo supertoskánskych vín síce v posledných rokoch mierne klesol, no určite nie v dôsledku znižovania ich kvality. Mohutný vzostup vín DOCG s dôrazom na ich históriu a terroir ich postupne začleňuje do jednotnej rady skvelých toskánskych médií. Dôvodom vzniku supertoskánskych mokov nebola snaha o náhradu takých historických velikánov, akými sú: Brunello di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano, Carmignano či Chianti Classico. V pozadí bola skôr snaha povzniesť stagnujúce vinárstvo regiónu na modernú úroveň doby, čo sa supertoskáncom určite podarilo.
Autor je obchodník s vínom. Spoluautor je vinársky publicista.
Foto - Italytraveltours, Englewoodwinemerchants, Vino dei vini