K vínu privoňal na hotelovej škole a k vinárstvu v Modre, kam sa priženil. Ešte za socializmu mal Peter Matyšák (58) to šťastie, že mohol ísť robiť čašníka do Viedne a vo voľnom čase chodieval na opačnú stanu veľkomesta, do Grinzingu, výletnej štvrte reštaurácií a vína. Predstavoval si, že takto raz môže vyzerať aj Modra.

Podnikať začal ešte na sklonku socializmu, svokra mala vinohrad, a tak víno predávali. Keď režim povolil súkromné gastroslužby, varil a obsluhoval na svadbách, domácich oslavách, ponúkal vlastné víno. Odberateľov vína mal aj v Prahe a potom tam dodával aj vlastnú domácu zabíjačku. Patril mu bufet v najväčšej bratislavskej nemocnici, vyrábal šaláty, studené jedlá, piekol buchty. Na krátky čas úspešne zaskočil trh sýteným vínom, ktoré mu vynieslo kapitál do ďalšieho podnikania a v roku 1995 mal už v portfóliu sedemnásť druhov odrodových vín. V súčasnosti s dva a pol miliónom litrov patrí k najväčším slovenským veľkoproducentom vína všetkých kategórií, od lacných sudových stolových až po najkvalitnejšie vína s označením Prestige a Prestige Gold. Osem rokov po sebe z Vinalies Internationales Paris ani raz neprišiel bez medaily, osemkrát sa jeho vína dostali na stránky prestížnej publikácie Tisíc vín sveta.

Pred siedmimi rokmi presťahoval firmu pod jednu a novú strechu, doplnil technológiu o najmodernejšie fermentory, kolóny antikorových sudov, v ktorých prebieha riadená fermentácia a výrazne rozšíril počty drevených sudov, kde dozrievajú barikové vína. Tvrdí, že štruktúru obratu v ostatných piatich rokoch mení čoraz viac v prospech fľašových vín a vín a kvalitu nahor posúva aj v najnižšej kategórii. Po Slovensku má už jedenásť vinoték. Robí aj svoje dezertné vína portského typu, má vlastné brandy i grappu, vodič má na stole jeho vlastné nealko z čistého muštu i fľašku s jeho vlastnou vodou. Jeho vinárske impérium je rodinným podnikom, kde robia obe deti, sestra, obaja jej synovia i švagor

Nezaprie v sebe ani človeka, ktorý rástol aj pri sporáku, aj v reštaurácii a gurmána. „Spájam vína s jedlom, k 35 odrodám môžem urobiť menu s 35 jedlami a nezopakujem sa s vínom, veľa ľudí je prekvapených takýmto sobášom vína s jedlom,“ konštatuje.

O tvárach za etiketami slovenských vín písal viac magazín Profit 21/2010.

Zdroj: strauch

Zdroj: 04

Zdroj: 01

Foto - Maňo Štrauch, www.hotelmatysak.sk