Ten vyvíjajú vedecké tímy z univerzít v španielskom Cádize a talianskej Modene a Reggio Emilia. Ide vlastne o digitálny senzor zrelosti. Systém s dvoma elektródami vyhodnocuje tzv. fenolovú zrelosť hrozna, resp. hroznového muštu a tak môže vyhodnotiť najlepší čas, kedy možno hrozno oberať a jeho potenciál zhodnotiť objektívnejšie, ako sa to dalo doteraz.

Vedci zdôrazňujú, že ďalšie chemické, alebo analytické komponenty nie sú k analýze potrebné. Elektródy obsahujú na analýzu rozličné polyméry a merajú pH, kyselinky, obsah cukru, stupeň oxidácie a tiež koncentráciu antokyanínov. Tím vedcov testoval systém od roku 2015 na odrodách Ancelotta, Lambrusco, Marani a Malbo Gentile. Hrozno bolo analyzované a vyhodnocované touto metódou každých 10 dní až kým nedozrelo. Ďalším krokom má byť testovanie metódy na známych odrodách hrozna, ktoré zohrávajú v produkcii vína dôležitú úlohu.

Okrem elektronického jazyka pracujú vedci aj na vývoji elektronického „oka“, ktoré má posudzovať zrelosť hrozna na základe farebných zmien hroznových bobúľ.  Či ale môže robotický jazyk a oko plnohodnotne nahradiť ľudské chuťové a zrakové bunky a vína ním „robené“ budú lepšie, ako bez neho, je samozrejme vec, o ktorej sa dá diskutovať.