Jednou z vinárskych špecialít španielskej proveniencie je cava – populárne šumivé víno, ktorého domovom a najväčším producentom je Katalánsko na severovýchode Pyrenejského polostrova. Základom cavy je trojica bielych autochtónnych variet macabeo, xarel-lo a parrelada. Macabeo dáva vína s príznačnou senzorikou zeleného ovocia, ktoré sú vhodné na dlhšie vyzrievanie. Vo vyšších polohách sa pestuje parrelada poskytujúca vína útlejšieho tela s nižším obsahom alkoholu. Treťou autochtónnou sortou používanou v šumivých kupážach je xarel-lo, ktoré má v porovnaní s macabeom a parreladou vždy bohatšiu senzoriku a robustnejšie telo.
Najlepšia cava sa dorába tradičnou metódou sekundárnej fermentácie vo fľašiach a vo svojej mladej podobe je ľahká, svieža a plná aróm ovocia, s prevažujúcimi tónmi šťavnatých zelených jabĺk a broskýň na jemnom kvasinkovom pozadí. S postupným vyzrievaním vo fľaši sa aromatické spektrum presúva od ovocných k florálnym a vegetálnym tónom. Vína majú sýtejšiu farbu, sú aromaticky bohatšie a komplexnejšie, s prevažujúcimi tónmi redukcie (mandle, toast, fenol, med) na pozadí nuáns sušeného ovocia. Svojou vábivou senzorikou a ušľachtilosťou pripomínajú pravé francúzske šampanské.
Na ročnej produkcii španielskych bubliniek sa dnes podieľa viac ako 270 majetkov (bodegas), rodinné butikové vinárstvo Agustí Torelló Matta ležiace 30 km južne od Barcelony patrí na ich samý vrchol. Na výmere 30 hektárov vlastných a 100 hektárov kontrolovaných vinohradov pestuje tradičné odrody macabeo, xarel-lo a parellada pre bielu cavu a trepat pre rosé. Všetky atribúty práce, či už vo vinohradoch alebo v pivnici sú podriadené jedinému cieľu – dosiahnutiu špičkovej kvality.
Vlajkovou loďou produkcie je vzhľadom i chuťou unikátna Kripta. Asambláž je v ročníku 2004 zostavená z tradičnej trojice Macabeo (45%), xarel-lo (23%) a parellada (32%) z najlepších parciel bodegy. Víno nemá dozáž (extra brut) a vyzrievalo najmenej 4 roky vo fľašiach (kategória brut nature), čo necháva naplno vyniknúť kráse použitých odrôd. Neobvyklá adjustáž dodáva Kripte ďalší rozmer a umeleckú hodnotu a 94 bodov od Parkera ju zaradzuje medzi najlepšie bublinky španielskej proveniencie.
Senzorické hodnotenie: vo flaute zlatistá farba a jemné perlenie. Vyspelý francúzsky buket tvoria nuansy žltého jablka, vanilky, briošky a štipky masla. V chuti svieže a vzletné médium bez dozáže s krásnou minerálnou štruktúrou a výbornou dĺžkou mocne opantáva zmysly svojou zvodnou a rafinovanou senzorikou.
Celkový dojem: pre všetkých milovníkov životných pôžitkov.
Fľašová zrelosť: 2010 – 2025
Ocenenia a ratingy: eRobertParker.com – 94 bodov (2003)
Hodnotenie TRENDvína: 92 bodov
Cena: 58,92 EUR (Vino dei vini)
Pomer kvalita/cena: vynikajúci (vynikajúci - veľmi dobrý – dobrý - neuspokojivý)
Možno ste nevedeli: Apelácia, z ktorej pochádza cava je natoľko geograficky roztrúsená (ako jediná v Španielsku), že s označením D.O. Cava sa možno stretnúť i na vínach pochádzajúcich z Riojy, Zaragozy či Valencie.
Autor je vinársky publicista.
Foto – Augustí Torelló Mata