V roku 2000, po veľmi dlhom hľadaní v celom Španielsku, našiel Vincente Taberner to správne miesto pre splnenie svojho dávneho sna. Arcos de la Frontera na juhu Pyrenejského polostrova, v andalúzskej provincii Cádiz známej produkciou sherry, okrem podmanivej krásy miesta spĺňal všetky body jeho vízie, či sa už jednalo o pôdne zloženie alebo mikroklimatické podmienky. Tabernerovym plánom bolo produkovať individuálny rad vín najvyššej možnej kvality, ktorým by dokázal  vdýchnuť dušu Stredomoria s patričnou dávkou elegancie.

Barbazul je základom portfólia, ktoré okrem neho dopĺňajú dva mohutné syrahové asambláže – Taberner a Taberner No. 1. Víno je netradičným cuvée autochtónnej odrody  Tintilla de Rota (50%) s francúzskou trojicou syrah (30%), merlot (10%) a cabernet sauvignon (10%). Vyzrievalo 5 mesiacov vo francúzskom dube z Aliér.

Senzorické hodnotenie: sýta rubínovo-červená farba. V aromatike bohaté tmavé ovocné tóny s prevahou čiernych ríbezlí a sliviek, spoločne s výrazným kávovo-zemitým tónom a jemným vanilkovým dotykom bariku. Chuť s plnšími kontúrami, hladkosťou a úžasnou šťavnatou ovocnosťou osloví hneď na prvý dúšok. Lesné ovocie prenecháva po chvíli svoje miesto tónom čerešní a sliviek, ktorými víno na podnebí ukončuje svoj dlhý chuťový vnem.   

Celkový dojem: netradičná a krásna senzorika, unikátny pomer kvality a ceny.

Fľašová zrelosť: aktuálne – 2013

Ocenenie a ratingy: eRobertParker.com – 88 bodov

Hodnotenie TRENDvína: 91 bodov

Cena: 9,70 EUR (Vino dei vini

Pomer kvalita/cena: vynikajúci (dobrý - veľmi dobrý - vynikajúci)

Možno ste nevedeli: Základ kupáže, Tintilla de Rota, je autochtónnou odrodou španielskeho juhu. V Jereze sa pridáva do fortifikovaných vín Mistela, no červené moky sa z nej produkujú iba veľmi zriedkavo. Sorta je geneticky príbuznou graciana, v porovnaní s touto odrodou však dosahuje podstatne nižšie výnosy. Vínam prepožičiava farbu a bohatú aromatiku, v chuti stredný obsah kyselín a uhladený tanín. Huerta de Albalá je jedným z mála, ak nie jediným producentom, ktorí Tintillu pozdvihli na piedestál.             

Autor je vinársky publicista.

Foto – Vino de vini