Povedal si, že je nezmysel predávať hrozno po šesť korún, keď rodinu výroba vyjde na sedem. A tak skúsil hrozno spracovať na nenáročné sudové víno. Zavolal kamarátovi, ktorý obchodoval s vínom na Liptove a ten povedal, dovez. Rozpredal ho okamžite a na budúci rok chcel aj červené. Tak sa začala pred dvanástimi rokmi vo Vinosadoch vinárska kariéra dnes 34-ročného Martina Pomfyho.

Starí rodičia síce dorábali hrozno a víno robili po celý život, ale on sa dal na strojársku priemyslovku. Lenže nevydržal a napokon zmaturoval na učňovke ako automechanik. Potom sa zamestnal v cukrovare a čoskoro robil asistenta majiteľovi i riaditeľovi. O opäť chvíľu externe študoval, tentoraz na vysokej manažment, a zasa to nechal tak. Zapríčinilo to víno, biznis, od ktorého ho toľkí odhovárali a veštili mu tak dlho rýchly krach, až ho vtiahol naplno. Videl, že lacné sudové ľudia chcú, a aj to, že sa na tom dá slušne zarobiť. Vinárstvo ho však skutočne začalo baviť až po roku 2003, keď si kúpil modernejšie zariadenie, aby robil lepšie vína a keď začal študovať slovenskú, českú i rakúsku vinársku literatúru.

Znalci ho označujú za príkladného pracanta. O niekoľko rokov sa už rozhliadal na internete po dôležitých vinárskych výstavách v zahraničí s vedomím, že si treba dobre vyberať, lebo účasť nie je lacná. Prinieslo to však ovocie. Prišli prvé medaily, a potom prvé veľké medaily. Na parížskej výstave Vinalies Internationales vlani za ružový Cabernet sauvignon, výber z hrozna získal zlatú medailu a ozvali sa mu obchodníci dokonca až z Číny, Singapuru a Kajmaních ostrovov.

Zdroj: strauch

A vzápätí na prestížnom londýnskom konkurze Decanter World Wine Awards zabodoval priam neuveriteľne. Za všetkých sedem prihlásených vín získal sedem ocenení! A boli to vôbec prvé medaily pre slovenského vinára na Decanteri. Striebro dostali Chardonnay, neskorý zber a Rulandské šedé, výber z hrozna , bronz Rizling rýnsky, výber z hrozna, Veltlínske zelené, neskorý zber a Rizling vlašský, výber z hrozna. Spomínané rosé cabernetu a bobuľový výber Tramínu červeného získali od Decanteru diplomy.

Pomfy ročne vyrobí do 350- tisíc litrov vína a hovorí, že k šťastiu mu chýba už len vlastná vinica, lebo kupovať hrozno, to nie je ono.

Zdroj: strauch

Foto – Maňo Štrauch

O tvárach za etiketami slovenských vín písal viac magazín Profit 21/2010.

www.mavinvino.sk