Presne tak chutilo hrozno z dvora, ľudovo nazývané samoroďák.Nenáročné na pestovanie, s vysokými výnosmi. Vždy sa z neho robili a dodnes robia domáce vína, považované za síce pitné, ale svojim spôsobom podradnejšie. 

Nie však v Rakúsku, konkrétne v južnom Burgenlande. Rakúšania sú známi tým, že vedia urobiť atrakciu a špecialitu takmer zo všetkého a to je aj prípad ich samoroďáku. Tu víno z neho nazvali Uhudler a stalo sa miestnou špecialitou, na ktorú nedajú dopustiť. Keď sa pohybujete po tejto časti Rakúska, stretnete sa s ňou prakticky v každej vinotéke a Uhudler robí takmer každé vinárstvo. Buď ako tiché víno, alebo frizzante, ale robia sa aj „Uhudler“ marmelády, čokolády, či ovocné šťavy. Hrozno z ktorého sa Uhudler vyrába, sa pestuje vyše 100 rokov najmä v okresoch Güssing a Jennersdorf a ide o hybridy Ripatella, Concord, Othello, Delaware alebo Elwira.

uhudler2 Zdroj: Jarmila Horváthová

Pochádzajú z Ameriky a vysadili ich tu po epidémii fyloxéry, ktorá zničila vtedajšie vinohrady. V 30. rokoch minulého storočia bolo ich pestovanie zakázané, lebo sa hovorilo, že víno z nich môže byť škodlivé, pretože obsahuje vysoký podiel metylalkoholu. Potom bolo dovolené vyrábať z nich víno len pre vlastnú spotrebu a v roku 1992 sa výroba a predaj Uhudlera znovu oficiálne povolila, dostal sa do rakúskeho vinárskeho zákona. V súčasnosti sa vyrába a predáva v 26 dedinách južného Burgenlandu. Najznámejšie súHeiligenbrunn, Eltendorf a Moschendorf. Keďže sa vyrába z hrozna, ktoré je veľmi odolné voči chorobám, potrebuje minimálnu chemickú ochranu, preto ho v Rakúsku propagujú ako čistý prírodný produkt. Aby sa víno mohlo predávať pod značkou Uhudler, musí spĺňať isté senzorické a chemické kritériá, tie sú kontrolované.

Uhudler môže byť z bielych odrôd, ale populárnejší je Uhudler z modrých odrôd, ktorý je vo všetkých odtieňoch ružovej. Najcharakteristickejšia chuť je po lesných jahodách a čiernych ríbezliach. A odkiaľ pochádza trochu zvláštny názov? Vysvetlení je viacero, dve najčastejšie, s ktorými sme sa stretli boli, že keď miestni muži vypili tohto vína veľa, ich ženy im hovoríli, že pozerajú ako výr (Uhu). Druhá tiež súvisí s týmto vtákom – vraj ten, kto ho pil veľa, mal také kruhy pod očami, že vyzeral ako výr.