PDF-ko si vytlačil, pravidelne knihu čítal „ako Bibliu“, naučil sa základné technické pojmy a postupy. Po čase sa rozhodol variť vlastné pivo. Popri práci založil krčmu, ktorá ako prvá v Bratislave čapovala kvalitné remeselné pivá. Reč je o kultovom podniku Richtár Jakub, ktorý je na scéne už takmer desať rokov.

Krčma nesie názov po prvom zvolenom richtárovi Prešporku. Z jeho erbu Jánova manželka prevzala znak a použila ho v logu minipivovaru. Dnes je Richtár Jakub vyhľadávaným podnikom. Hlavne kvôli atmosfére, štamgasti sa tam cítia ako doma alebo na dedine u starkej. Jeho prevádzkovateľ dokázal skĺbiť relatívne dobrú polohu, výber pív, zohratú obsluhu a interiér, ktorý sa nehrá na nič nóbl.

Prvé pokusy J. Tribulíka s pivom pritom neboli príliš slávne. Lenže skúšal variť pivo dovtedy, kým ho chuťovo nevycibril do najlepšej formy. Dodnes varí len také, ktoré chutí jemu a líši od klasických pív v supermarketoch. Všetky pivá sú ležiaky zo zásady – klasikou je Jakub, v lete je to Anna, v zime zasa Katka, prípadne ražný Jakub.

„Ležiaky sú pivá, ktoré môžete piť celý večer. Môžete si pri nich zahrať karty, pozhovárať sa. Majú ideálnu chuť a primeraný alkohol. Ak si dáte dve alebo tri silné ipy [vrchne kvasené pivo typu Pale Ale], máte dosť. Pri ležiaku máte chuť sa najesť a neopijete sa tak rýchlo,“ vraví majiteľ podniku.

Ako vzniká dobré pivo

V ruke drží pollitrový ležiak, ktorý si zjavne užíva. Ján svoju krčmu miluje. Chodí sem takmer každý deň, pozhovovára sa so štamgastmi, dá si jedno-dve pivká a ide domov k manželke. Pivovar a prevádzku podniku považuje za hobby.

„Mám to ako malý chlapec vláčik,“ opisuje. Ten pocit, keď rozbalí 

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa