Domáca kuchyňa, kváskovanie či experimentovanie s receptami. Pandémia nás v prvej aj druhej vlne na istý čas uzavrela v príbytkoch. Slováci tak boli nútení spomaliť v rámci vlastnej réžie a niektorí si aj osvojili princípy tzv. slow foodu.
Nové možnosti aj inšpirácie
„Mnohí prijali túto životnú výzvu a snažia sa jej prispôsobiť, hľadajú nové možnosti a inšpirácie,“ vraví Petra Molnárová zo združenia Slow food Presburg pre webový portál dobrejedlo.pluska.sk.
Veľa ľudí podľa nej začalo doma variť, piecť, ale pustili sa aj do tradičnejších techník akými sú kváskovanie alebo iné experimentovanie s receptúrami. „Spoločné stolovanie v kruhu rodiny sa stalo súčasťou aj všedných dní,“ dodáva Molnárová.
Okrem iného ľudia začali viac dbať na kvalitu jedla, aby bolo čo najviac bohaté na živiny a vitamíny. Ale ani producenti slovenských potravín to nemali ľahké. Množstvo reštaurácií a bistier bolo nútených počas pandémie zatvoriť prevádzky alebo sa prispôsobiť prísnym hygienickým opatreniam.
Pokora regionálnych producentov
„Ľudia, ktorí hospodária na pôde, majú z môjho pohľadu v sebe prirodzenú pokoru a rešpekt. Sú spätí s prírodou, vedia lepšie prijímať nové, zmeny, ktoré nám život nečakane prinesie do cesty. Mnohí to teraz majú nesmierne ťažké, ale obdivujem ich za to, ako situáciu zvládajú,“ vraví Molnárová.
Ako sa však dostať ku kvalitným potravinám? Možností podľa Molnárovej je veľa. „Sú to miestne trhoviská, tržnice alebo môžeme tiež nakupovať priamo na farmách, pri predaji z dvora, rovnako u pekárov, mäsiarov či cukrárov, ktorí majú svoje malé predajničky hneď vedľa výroby,“ vraví Molnárová a dodáva, že pribúdajú aj obchodíky s farmárskymi produktami. Všimli ste si nejaké vo svojom okolí?
- Čo je to slow food
Ide o medzinárodné hnutie, ktoré sa snaží o udržateľnejší prístup k potravinám v súvislosti s ochranou prírody, kultúry a kulinárskych tradícií. Cieľom je znovuoživenie záujmu o pôvod a chute jedál a zároveň výzva k zodpovednosti za záchranu biodiverzity, kultúry a vlastného kulinárskeho dedičstva. Na Slovensku sa tomuto poslaniu venuje napríklad aj organizácia Slow Food Presburg.