V strednej Európe je to napríklad Frankovka modrá. Alebo tiež Blaufränkisch v Rakúsku, či Kékfrankos v Maďarsku. Aj tieto vyjadrenia odzneli na odbornom podujatí, ktoré bolo venované tejto odrode – Masterclasse Frankovka modrá, ktorý sa konal na pôde Veľvyslanectva Maďarskej republiky v Bratislave.
Z troch štátov
Odborná verejnosť mala vzácnu možnosť degustovať na jednom mieste naraz frankovky z troch štátov, kde je táto odroda najviac doma (spolu s Moravou) – zo Slovenska, Maďarska a Rakúska, pričom vína prišli predstaviť samotní vinári.
Voľakedy mali spoločnú príslušnosť k jednému štátnemu útvaru – Rakúsko-Uhorsku, teraz by ich podľa vyjadrení vinárov na seminári mohla spájať práve odroda, ktorá sa na území všetkých troch štátov pestuje a tou je frankovka.
Dokonca sa zhodli, že by mohla byť v budúcnosti akýmsi mostom medzi slovenskými, maďarskými a burgenlandskými vinármi, keďže v tejto rakúskej spolkovej krajine hrá táto odroda absolútny prím. Vo všetkých je najpestovanejšou modrou odrodou, aj keď plochy, ktoré kde zaberá sú značne rozličné – v Maďarsku je to až 8 000 hektárov, v Rakúsku 3 500 hektárov a na Slovensku cca 1800 hektárov.
Plné vína
Na podujatí sa degustovalo 15 frankoviek od 15 vinárstiev, ročníkov 2011-2017 z niekoľkých vinárskych oblastí, z vinohradov, ktoré majú desať, ale aj 60 rokov, z vinárstiev, ktoré ju pestujú a dorábajú klasicky a aj od producentov, ktoré robia frankovky z ekologicky vedených vinohradov, úroda sa zbiera ručne, fermentácia prebieha spontánne, nepridávajú sa šľachtené kvasinky ani iné aditíva a víno sa ani nesíri.
Všetky frankovky mali ale spoločné, že z tejto odrody môžu byť veľké plné vína, ktoré, keď sa vydaria, sa dajú piť aj pomerne mladé, kedy sú svieže, ale majú aj dobrý zrecí potenciál. Vedia sa dobre uplatniť aj v gastronómii – taká dobrá frankovka môže byť sprievodcom k celému menu. A čo je pri pokračujúcich klimatických zmenách tiež nie nedôležité – aj v horúcich letách si táto odroda vie udržať kyselinky a teda aj svoju štruktúru.
Z ktorých vinárstiev sa frankovky chutnali:
Slovensko: Pivnica Brhlovce, Nitrianska vin. oblasť, Brhlovce – ročník 2017, Strekov 1075, Južnoslovenská VO, Strekov – 2017, Mátyás, Južnoslovenská VO, Nová Vieska – 2016, Kasnyik Family Vineyards, Južnoslovenská VO, Strekov – 2016, Magula Wine Estate, Malokarpatská VO, Suchá nad Parnou – 2012, Csernus, Stredoslovenská VO, Vinica – 2012
Maďarsko: Vida, Szekszárd Szekszárd -2015, Jandl Pince, Sopron Fertikáros – 2016, Ráspi, Sopron Fertikáros – 2015, Iváncsics Pince, Sopron Sopron – 2015, Heimann, Szekszárd Szekszárd – 2015, Stumpf Pincészet, Eger Nagy Eged – 2015, Vesztergombi József Remete-bor, Szekszárd Szekszárd – 2013, Hummel Weingut, Villány, Villány – 2013
Rakúsko: Schiefer Weinbau, Burgenland Welgersdorf - 2014