Minulý rok vinohradníkom a vinárom doprial a vinohrady vinohradníka a vinára Martina Pomfyho boli štedré. Vďaka prírode dnes môže ponúknuť unikátne vína, ktoré si svojimi vlastnosťami získajú nejedného milovníka kvalitného vína a spríjemnia blížiace sa letné posedenia v dobre spoločnosti.
Biele, ružové, červené či bublinkové. Suché, polosuché, sladké. Trh s vínom je bohatý a platí, že na svoje si príde skutočne každý. Avšak tí vyberavejší siahajú po výnimočnosti, po fľaši vína, z ktorej každý dúšok vyvolá v milovníkovi vína príjemnú emóciu a ulahodí zmyslom. Očarujúca farba, omamná vôňa a, samozrejme, chuť. To všetko hrá u ľudí, ktorí dokážu oceniť kvalitu, dôležitú rolu.
Kvalita vína však začína už vo vinohrade. Správny a poctivý vinohradník dbá na to, aby pestoval kvalitné hrozno. Skúsený vinohradník a vinár Martin Pomfy si potrpí na tom, aby dopestoval vo vlastných viniciach hrozno v ekologickom režime. To je predpoklad kvalitných a zdravých vín plných života, s pozitívnym dopadom na ľudský organizmus.
Novinkou tohto leta sú bublinkové vína vyrobené talianskou metódou Frizzante 2022 suché a Frizzante rosé 2022 suché. Vína sú nasýtené s prírodným CO2 zachyteným z kvaseného procesu vína. Ide o prírodné bublinky, nie technologické CO2. „Vína sú nádherne ovocné, šťavnaté a svieže. Bublinky nie sú ostré, sú guľaté, krásne etablované do vína. Vína boli vyrobené z ekologicky dopestovaného hrozna, majú nízky obsah histamínu, minimálny obsah cukru a nízky alkohol. Vína sú ideálnym spoločníkom na spríjemnenie a osvieženie horúcich letných a dovolenkových dní,“ s nadšením opisuje svoje vína vinár Martin Pomfy. Zároveň hovorí, že minimálny obsah cukru na úrovni 0,5 g/l naznačuje, že ide o fit vína, s ktorých sa nepriberá. Alkohol je na úrovni 11% obj. a tak si konzument môže dovoliť v zdravej miere o čosi viac.
uškát moravský 2022 suché je biele víno s nádherným, odrodovým prejavom muškátu v suchej forme. Podľa Pomfyho je výborným letným pitím založeným na minimálnom obsahu cukru, ktorý je na úrovni 0,6 g/l. V tomto prípade hovoríme o víne s nízkym obsahom alkoholu, víno je výrazne ovocné, s jemným dotykom korenia.
Čaká vás výnimočná chvíľa a patríte medzi náročných milovníkov vína? Pre vás je určený ročníkový sekt Chardonnay 2019 Brut vyrobený tradičnou metódou ako Champagne. Je to absolútne prírodný bublinkový sekt, ktorý pri finalizácii nevidel síru ani cukor. Ide o nádhernú harmóniu ovocia a 3 ročného ležania vína na kvasinkách vo fľaši. Samozrejmosťou je nízky obsah histamínu.
Ak máte chuť na atraktívne ružové víno, spoľahnúť sa môžete na Cabernet Sauvignon rosé 2022 suché. Každoročne očarí jednoznačne ovocným a atraktívnym ríbezľovo-jahodovým prejavom. Jeho čerešňová farba mu nedovolí zapadnúť medzi tuctové vína.
Na to, aby vinohradníci a vinári dokázali vyrobiť víno na teplejšie, letnejšie dni, začínajú skorším načasovaním zberu hrozna, aby bol v budúcom víne nízky alkohol a minimálny obsah cukru. „Väčšina vín na trhu typu Frizzante má vyšší alkohol a je dosladené. Ak chceme vyrobiť kvalitné bublinkové vína, tak musíme načasovať zber hrozna tak, aby sme mali alkohol na úrovni 11% obj, pekné prírodné kyseliny a skoro žiadny cukor vo víne. S týmto typom vína musíme dosiahnuť osvieženie a šťavnatosť vína. Milovník vína by sa po pár pohárikoch nemal v teple opiť z vína, ktoré má vyšší obsah alkoholu. Zároveň, ak chceme prírodné víno s pozitívnym dopadom na ľudský organizmus, nízky obsah histamínu a skoro žiadny cukor by mal byť samozrejmosťou. Preto nie je jednoduché správne si vybrať. Obchodník bude prevažne ponúkať víno, ktoré lacno kúpi, pričom skoro vždy ide o zahraničné víno. Preto sa a našom trhu konzumuje prevažne dovozové víno a nie domáce,“ vysvetľuje Martin Pomfy.
Dodáva, že vyrobiť kvalitné letné víno podlieha aj vlastnému pestovaniu hrozna, nakoľko až 85% vinárov na trhu nemá vlastné vinice a kupuje hrozno za dampingové ceny. „Nám ide o dopestovanie vlastného hrozna v ekologickom režime, čím predurčujeme kvalitné a zdravé vína plné života, s pozitívnym dopadom na ľudský organizmus. To je úplne niečo iné, ako možnosť kúpiť cenovo dostupné víno z prechemizovaného hrozna s následným dopingom vína v pivnici,“ uzatvára vinohradník a vínár Pomfy.
Objednajte si víno od Martina Pomfy. Navštívte náš web www.pomfy.sk alebo zavolajte +421 908 777 066 prípadne napíšte nám na email: [email protected]
Nájdete nás aj v dobrých vinotékach.