Nealko pivo je bežné, nealko víno vzbudzuje skôr údiv. Pravoverní vinári nad ním ohrňujú nos. Iní v produkte vidia budúcnosť, čo dokazuje nárast záujmu o túto špecialitu v Európe. Kvalitou mnohé nealko vína atakujú zavedené vinárstva „normálnym“ vínom.

Odalkoholizované vína sa snažia na európskom trhu presadiť už asi dvadsať rokov. Priekopníci sú Španieli a Nemci. Ich vína nájdete  najmä v špecializovaných obchodoch a občas v hypermarketoch. Tieto vína oceňujú ľudia, ktorí z nejakého dôvodu nemôžu konzumovať alkohol, napríklad berú lieky, tehotné alebo dojčiace matky či účastníci osláv, ktorí prišli autom. Bežného zákazníka môže odradiť ich cena, ktorá je vyššia ako pri bežných klasických vínach. Dá sa porovnať s cenami vín z neskorého zberu. Nejde teda o malinovky typu ako je napríklad polochemický kokteil nazvaný detské šampanské. Nealko víno je plnohodnotné víno, z ktorého sa iba odstránil alkohol.  

Moravský priekopník nealko vína

Tento rok malo premiéru prvé nealko víno z Moravy. Do technologicky a finančne náročnej výroby sa odhodlal známy moravský vinár Miloš Michlovský z Rakvíc v Břeclavskej vinárskej oblasti. Ako sa priznal pre portál idnes.cz, predaj sa mu rozbieha pomaly. Môže za to podľa neho cena, ktorá je aká je. „Ľudia u nás si myslia, že čím je víno drahšie, tým by malo mať viac alkoholu. Nealko vína by tak mali byť najskôr zadarmo“, sarkasticky komentoval situáciu na trhu Michlovský.

Jeho nealko víno je ružové Vinselekt Michlovský Terrasso nealko rosé. Na českom trhu k tomuto produktu pristupujú skepticky, ale záujem je vidieť inde. Najväčší ohlas má v arabskej časti sveta. „Keby vyšlo len desať percent z toho, o čom teraz s nimi rokujeme, tak budeme mať plné ruky práce,“ povedal pre portál moravský vinár z Rakvíc. Na českom trhu sa jeho nealko víno uplatnilo najmä v reštauráciách a hoteloch. V prvej várke vyrobili tri tisíc fliaš, v druhej už 6 600. Prvá šarža obsahovala mizivý podiel alkoholu 0,46 percenta, ďalšia sa dostala na nulu. Zariadenie na výrobu má z Austrálie a vyšlo ho na 18 miliónov českých korún.

Skôr rarita ako trend

Nealkoholické víno bude vždy len nealkoholickým vínom. Nebude môcť konkurovať klasickému. Známy český someliér Ivo Dvořák to prirovnal k situácii, keď vás posadia do super luxusného rýchleho auta, ktoré naštartujú, ale previezť vás v ňom nenechajú. „Zážitok z klasického vína je komplexnejší,“ komentuje vinársky odborník. Hneď ale dodal, že to sa týka porovnávania v rovnakej kvalitatívnej skupine. „Od pána Michlovského bolo toto nealkoholické víno veľmi dobre spracované a svojou kvalitou prevyšovalo niektoré bežné klasické vína,“ dodal. Vyrobiť kvalitné nealko víno je podľa neho pomerne technologicky náročné, a tak nepredpokladá, že by sa dramaticky rozširovali nasledovníci moravského priekopníka.

Ako chutí a vonia rarita

Ivo Dvořák hodnotil nealko víno Vinselekt Michlovský Terrasso nealko rosé (šarža 2096). Má podľa neho priezračnú, jahodovo ružovú farbu s marhuľovými odleskami. Vôňa vína je čistá, stredne intenzívna s tónmi drobného červeného ovocia pripomínajúca červené ríbezle, brusnice a jarabiny. Chuť je štíhla až stredne plná, svieža vďaka ovocným tónom drobného bobuľovitého ovocia, brusnicovej šťavy a granátového jablka. Kyselina dominujúca v chuti a jemná perlivosť pôsobí veľmi osviežujúcim dojmom a navodzuje dojem šťavnatosti a ovocnosti. Dlhá dochuť, ktorá zostáva na podnebí až niekoľko desiatok sekúnd.

Vyháňanie alkoholu z vína

V prípade naozajstného nealkoholického vína je cieľom získať z vína klasického víno bez alkoholu, ktoré si však zachová senzorické i biochemické charakteristiky pôvodného vína. Procesy dealkoholizácie sú viaceré, ale najčastejšou bola a je vákuová extrakcia. Objavil ju v roku 1908 Carl Jung. Je energeticky veľmi náročná, ale voči vínu šetrná a účinná. Tento postup využíva rozdielne teploty odparovania alkoholu a ostatných zložiek vína. Moderná technológia prešla z pôvodného jednoduchého zahrievania vína do sofistikovaného procesu. Pri nízkom tlaku a pre víno neškodných teplotách (rádovo do 30 °C) dokáže veľmi šetrným spôsobom najskôr oddeliť víno a alkohol. Potom senzorické zložky chute a vône od etanolu. Najdôležitejšie zložky vína sa vrátia do neho naspäť bez dodatočného vylepšovania chute a vône.