V posledných dvoch rokoch podľa denníka vzrástla cena mexickej tequily asi šesťnásobne. Dôvodom je okrem stúpajúceho dopytu práve nedostatok zrelých agáv. Tequila sa dá vyrábať aj z mladších rastlín, z nich sa však získa menšie množstvo alkoholu.

Osem z desiatich fliaš mexickej tequily išlo vlani na export. Do cudziny bolo vyvezených 213 miliónov litrov tejto pálenky, z toho asi 80 percent do Spojených štátov. Američania sú po Mexičanoch najväčšími konzumentami tequily. Zatiaľ čo v Mexiku pripadá v ročnej spotrebe na obyvateľa asi liter tequily, v USA je to necelý polliter na osobu. Tretími najväčšími konzumentami sú ďaleko za Američanmi Litovci, z ktorých každý ročne štatisticky vypije jeden a pol deci tohto nápoja.

V poslednej dobe sa pestovatelia modrej agávy stretávajú aj s častými krádežami na svojich farmách. V štáte Jalisco, ktorý je historickým domovom modrej agávy, preto koncom minulého roka zvýšili tresty za krádež tejto rastliny na päť až pätnásť rokov väzenia.

Zdroj: SITA / AP

O popularite tequily svedčí aj to, že niektoré celebrity majú vlastnú značku. Svoju značku tejto pálenky si nechal vyrábať v mexickom Jaliscu napríklad americký herec George Clooney, ktorý ju však vlani predal. Vlastnú značku tequily má od roku 2009 americký spevák Justin Timberlake.

O účinkoch modrej agávy vedeli už starí Aztékovia, ktorí z nej začali robiť nápoj pulque. Ten sa vyrába kvasením šťavy z agávy a dodnes je národným nápojom Mexičanov. Destilovať tequilu však začali až Španieli v 16. storočí pri obci Tequila. Prvou veľkovýrobou sa preslávil don Pedro Sánchez de Tagle, markíz z Altamiry, ktorý je označovaný za „otca tequily“.

V súčasnosti sa smie pravá mexická tequila vyrábať len v piatich mexických štátoch - Guanajuato, Michoacán, Nayarit, Tamaulipas a Jalisco. Oblasť pestovania modrej agávy v štáte Jalisco, vrátane starodávneho priemyselného zariadenia na výrobu tequily, je na zozname svetového dedictva UNESCO.