Prvá lastovička tohtoročnej vinárskej jari sem priletela z Paríža. Treba povedať, že sa veľkosťou podobala na povestnú orlicu Aničku. Veď z prvej tohtoročnej veľkej súťaže Vinalies Internationales Paris priviezli slovenskí vinári dovedna 84 medailí. Mnohé z nich  získali vína ročníka 2017. Preto sme sa obrátili na niektorých medailistov z Paríža s tromi otázkami.

1. Čím bol minulý rok pre vínka výnimočný?

2. Môže vinársky rok 2018 rok negatívne ovplyvniť divná zima, alebo vinič je statočný?

3. Paríž je prvou lastovičkou, alebo čakáte, že vína z minulého roka majú pred sebou ešte výraznejšiu cestu slávy?

Martin Pomfy – Mavín, Vinosady, Malokarpatská vinohradnícka oblasť (Zo šiestich strieborných medailí dostali päť vína ročníka 2017 - Rizling vlašský, výber z hrozna, Pálava, výber z hrozna, Cabernet sauvignon rosé, neskorý zber, Rizling rýnsky, výber z hrozna a Tramín červený, výber z hrozna.)

1. Pre mňa bol výnimočný tým, že sme spracovali hrozno z vlastných viníc a nekupovali ho. Ročník 2017 prial bielym, ružovým aj červeným vínam, čo nebýva zvykom. Nie je exelentný, ale je perfektný. Kto si počkal, zozbieral cibeby aj v Malokarpatskej aj Južnoslovenskej oblasti, čo dalo vínam jedinečný charakter a potenciál.

2. Myslím si, že zima negatívne neovplyvni ročník 2018, ale vrásky na čelách môžu spôsobiť jarné mrazy, ktoré predpovedajú na máj. Dúfajme, že sa prognózy nenaplnia.

3. Myslím si, že všetky súťaže sú najmä o obrovskej dávke šťastia, takže rozmýšľať, či tam uspeli vina s potenciálom na vyzrievanie, je neobjektívne. Je to iba marketing. Tento rok sme poslali viacero vín, uspeli vina, ktoré som odhadoval na striebro a vína, ktoré som odhadoval na zlato, neuspeli vôbec. Tie vína musia prirodzene dozrieť, ukážu svoj charakter, ale už ich nebudem ďalej dávať na súťaže.

Zdroj: Archív M. Pomfyho

Víno Nichta, Branislav Nichta,  Čajkov,  Nitrianska vinohradnícka oblasť (Zlato za CIRCUM Muškát Moravský, 2017.)

1. Ročník 2017 bol pre nás už od začiatku veľmi netradičný tým , že sme prežili jednu z najkrutejších zím, ktorá nám poškodila viac ako 30 percent vinohradov. Na ročník 2017 určite nezabudneme. Čo sa týka výnimočnosti ročníka, zber pre nás začal netradične až v polovičke septembra. Hrozno bolo krásne dozreté s veľmi sviežimi a výraznými kyselinami, čo ovplyvní určite ďalší vývoj našich vín ročníka 2017.

2. Zima v roku 2018 sa vyvíja štandardne, vinohrad nebol doposiaľ ohrozený počasím.

3. Síce Paríž bol prvou lastovičkou , ale zdá sa , že nie poslednou. Už dnes máme za sebou ďalší veľký úspech z medzinárodnej súťaže v Madride Bacchus, kde sme uspeli s našim Cabernet sauvignon rosé 2017, ktorý získal tiež zlatú medailu a máme za sebou 10.ročník dámskej degustácie Vienale Topoľčianky, kde sa náš Dunaj stal šampiónom v novo šľachtencoch.

Chateau Topoľčianky, Samuel Waldner, Topoľčianky, Nitrianska vinohradnícka oblasť  (Dve zlaté z troch za ročník 2017 za  Pálavu, bobuľový výber a  Iršai Oliver. Zo šiestich strieborných medailí jedna za ročník 2017 Sauvignon.)

1.Kvalitný ročník, kde nás spočiatku preverili jarné mrazy, na ktoré sme už ale boli našťastie pripravení a s pomocou parafínových sviec sme im odolali. Inak bol ročník spočiatku suchší, pomerne teplý s malým tlakom škodcov, či chorôb.

2.Vyzerá, že túto zimu vinič prežil bez ujmy a uvidíme, čo nám zase prichystajú jarné mrazy.

3.Určite áno, ale hlavne tie, ktoré nám ešte zrejú v pivnici či už v tankoch na jemných kaloch, alebo v kvalitných barikových sudoch. Tie čo sú už vo fľaške, to zväčša majú spočítané :-)

Víno Šimonovič, Daniel Šimonovič, Modra, Malokarpatská vinohradnícka oblasť (Zlato za Vlavel, 2017 a dve striebra za Tramín červený, neskorý zber, 2017 a Breslava, 2017.)

1. Nerád sa vyslovujem o výnimočnosti jednotlivých ročníkov, aj keď ten minuloročný bol veľmi priaznivý. Hrozno dosahovalo vysokú cukornatosť (pár viníc ma naozaj prijemne prekvapilo) za zachovania dostatočného množstva kyselín. U mňa osobne je ročník 2017 špeciálny tým, že som sa rozhodol dorobiť zopár polosuchých a polosladkých vín (práve v závislosti na vyššiu dosiahnutú cukornatosť), čo u mňa doposiaľ nebývalo zvykom.

2. Tohtoročný vplyv zimy bude možné lepšie zhodnotiť až keď sa naplno rozprúdi vegetácia. Jeden negatívny vplyv som však už žiaľ zaznamenal. V dôsledku posledných mrazov (druhá a tretia dekáda marca) mi na niektorých polohách popraskali ťažne. Začiatok marca bol teplý so zrážkami, vinič sa prebral a začala v ňom prúdiť miazga. Potom prišli silné mrazy, miazga zmrzla a na dreve vznikli malé prasklinky. Doposiaľ som s týmto nemal skúsenosť, no verím, že poškodené rastliny sa s tým popasujú a škody budú čo najmenšie.

3. Ja osobne už veľmi veľa ocenení neočakávam. Aj tak je tento rok môj doposiaľ najúspešnejší. Z jedinej slovenskej výstavy, na ktorej som sa zúčastnil, Vitis Aurea v Modre mám šampióna v bielych suchých vínach. V Paríži som získal zlatú a dve strieborné, v Madride dve strieborné. Ešte sa plánujem zúčastniť na AWC Vienna, no z nej budú výsledky až v polovici septembra. Účasť na medzinárodnom fóre je nákladná, v rozhodovaní. kam pošlem svoje vínka, sa snažím byť čo najstriedmejší.

Víno Šimonovič Zdroj: ww.facebook.com/VinoNichta

Château Rúbaň, Ladislav Ďörď, Rúbaň, Južnoslovenská vinohradnícka oblasť  (Zlato Milia, 2017.)

1. Ako viete, celý ročník bol trošku rozpačitý. Na začiatku vinič potrápili silné zimné mrazy a neskoršie aj jarné, čo sa odzrkadlilo na množstve úrody. Napriek týmto mrazom a suchému počasiu v lete sme čakali veľmi vysokú kvalitu hrozna a skorší začiatok oberačky o dva týždne. Následné ochladenie a výdatné jesenné dažde však nepriali niektorým odrodám. Ukážkovým príkladom môže byť Rizling rýnsky, ktorý bol vo väčšine prípadov značne poškodený hnilobou. Zaujímavosťou je však skutočnosť, že práve táto odroda (ale nielen táto) v suchších polohách začala cibébovatieť. Tak ako na Tokaji po 11- tich rokoch sa dočkali ideálneho ročníka, tak isto sa našli polohy v našom regióne s excelentnou kvalitou hrozna.

2. Oproti minulému roku počas tejto zimy nás obišli silnejšie mrazy a kým striedavé počasie nepraje skoro pučiacim rastlinám (napr. broskyniam), na vinič nemá až taký veľký vplyv, keďže vinič hroznorodý pučí trošku neskoršie a na začiatok pučania potrebuje ustálenú dobrú teplotu.

3. Súťaž v Paríži beriem ako prvú previerku našej práce v pivnici, ale  koniec vinárskeho roka a súťaží je ešte veľmi ďaleko. V Paríži vo väčšine prípadov bodujú mladšie vína, ktoré vedia očariť svojou intenzitou, ovocnosťou alebo vyzretejšie vina zo starších ročníkov. Veľké vína z tohto ročníka, ktoré ešte potrebujú čas na zrenie, ukážu svoju krásu až v druhej polovici roka alebo až v nasledujúcom roku. Hoci ročník 2017 bol celkom rozpačitý, verím, že vo väčšine vinárstiev nájdeme nejaký vinársky skvost, na čom si vinár dá záležať a čo potrebuje viac pozornosti a času aby ukázalo svoju krásu.

Branislav Pútec – Natali, Vinosady, Malokarpatská vinohradnícka oblasť (Zlato za  Tramín červený, 2017 a striebro za Müller Thurgau, 2017.)

1. Pre mňa bol ročník výborný nakoľko bol zdravotný stav hrozna veľmi dobrý, aj cukornatosť a kyseliny .

2.Vyzerá to tak, že vinič po tejto zime je celkom v dobrej kvalite.

3. V Paríži som sa zúčastnili po tretí raz a zatiaľ sme vždy dostali ocenenie, určite máme ešte vínka, ktoré majú pred sebou veľkú cestu, nakoľko ich  máme uložené na jemných kaloch a tak isto v drevených sudoch, takže je to beh na dlhšiu trať.