Alkohol v červenom víne pravdepodobne oslabuje jeho schopnosť znižovať krvný tlak. Vyplýva zo štúdie Americkej kardiologickej asociácie, ktorú uverejnila na svojom webe heart.org a podrobnejšie v článku v časopise Circulation Research.

Každodenná mierna konzumácia nealkoholického červeného vína počas štyroch týždňov, teda zhruba dve deci, znížila krvný tlak mužom s vysokým rizikom ochorenia srdca. Nealkoholické červené víno zvýšilo koncentráciu oxidu dusnatého v krvi pozorovaných osôb a pomohlo znížiť systolický a diastolický krvný tlak. 

Červené víno a nealkoholické červené víno obsahujú zhodné množstvo polyfenolov, teda zlúčenín s antioxidačnou aktivitou. Vedci zistili, že v skupine mužov pijúcich červené víno, došlo len k veľmi malému zníženiu tlaku. Žiadne zmeny nezaznamenali v skupine mužov, ktorým nalievali gin. Pri pití nealkoholického červeného vína sa dobrovoľníkom znížil krvný tlak asi o 6 mmHg pri systolickom a o 2 mmHg pri diastolickom. Riziko ochorenia srdca sa tak potenciálne znížilo o 14 % a na mozgovú mŕtvicu o 20 %. Do výskumu zapojili 67 ľudí buď s diagnózou cukrovky alebo troch a viacerých kardiovaskulárnych porúch. Museli sa počas experimentu stravovať tak ako dovtedy. 

Nealkoholické vína sa vyrábajú technologicky veľmi náročným procesom. Vo vákuu sa pri izbovej teplote oddeľuje alkohol od vína. Nasleduje sterilizácia, vyhnutie sa kovom, komplikovaná viac stupňová filtrácia a konečné využívanie UV žiarenie. Časopis Decanter písal napríklad o dealkoholizovanom víne zo známeho španielskeho vinárstva Torres. Experimentovalo s 0,5% alkoholickým vínom Natureo Muscat. Tento produkt prvýkrát uviedli na trh v roku 2007. Chceli vyrobiť ľahké aromatické víno s ovocným charakterom. Na výrobu použili technológiu Spinning Cone Column. Víno by sa malo vypiť čo najskôr. V každom prípade do 18 mesiacov. Torres experimentuje tiež s červeným Syrahom.

Foto: lostincheeseland.com