Bar Devil's Place v hoteli Waldhaus v St. Moritz je zapísaný v Guinessovej knihe rekordov kvôli svojej unikátnej zbierke destilátov – v ponuke má 2 500 druhov whisky.

Najdrahšiu z ponúkaných liehovín, whisky Macallan z roku 1878, sa rozhodol v auguste ochutnať hotelový hosť z Číny: za dva centilitre zaplatil 9 999 švajčiarskych frankov. Vzácnu fľašu pritom otvorili v bare len kvôli nemu. Vysoká cena prilákala pozornosť médiá a odborníkov, ktorí však začali pravosť fľaše spochybňovať.

Whisky bola o 100 rokov mladšia

Skúška v špecializovanom laboratóriu Rare Whisky 101 v Škótsku, ktoré často vydáva posudky na vzácne fľaše whisky v prípade, že idú do dražby, nakoniec skutočne potvrdila, že nápoj, ktorý degustoval čínsky turista, bol vyrobený medzi rokmi 1970 až 1972, teda takmer o sto rokov neskôr, než tvrdili vo švajčiarskom bare.

Majiteľ hotela v St. Moritz Sandro Bernasconi sa však k situácii postavil čelom. Po získaní výsledkov analýzy sa vydal na cestu do Pekingu, aby svojmu niekdajšiemu hosťovi osobne povedal, že ochutnával falzifikát.

„V Číne je bežné, že človek uzná svoju chybu,“ povedal S. Bernasconi. Do Pekingu sa vydal vraj aj preto, že chcel svojmu hosťovi dokázať, že Švajčiari sú čestní ľudia, a osobne mu vrátiť peniaze, ktoré za whisky zaplatil.

Hosťom bola známa osobnosť

Pre hostí so záľubou v škótskom destiláte pritom nebol len tak niekto. Takmer 10-tisíc švajčiarskych frankov za pár dúškov falošnej whisky dal Čang Wej, ktorý vystupuje pod pseudonymom Tchang Ťia San Šao a je najlepšie plateným online fantasy príbehov v Číne.

„Hovorili sme všeobecne o whisky, potom chcel vidieť výsledky analýzy,“ opísal hotelier serveru 20minuten.ch stretnutie. Vôbec sa nehneval a ocenil našu úprimnosť, dodal S. Bernasconi.

K zisteniu veku whisky použili vedci v škótskom laboratóriu zvláštnu rádiokarbónovú metódu vyvinutú na univerzite v Oxforde, ktorá je podobná tej, pomocou ktorej sa zisťuje vek kostí.

Skutočnú veľkosť problému s falšovanou whisky sa dá podľa Davida Robertsona z laboratória Rare Whisky 101 len ťažko odhadnúť. Zákaziek na zisťovanie pravého veku tohto destilátu je podľa neho však z roka na rok viac. V strehu by mali byť predovšetkým ľudia, ktorí chcú kúpiť alebo ochutnať whisky staršieho dátumu výroby než 1900. „S najväčšou pravdepodobnosťou nie sú takéto fľaše pravé,“ povedal D. Robertson.

Povesť svojho hotela sa zrejme podarilo S. Bernasconimu zachrániť. Čo už sa mu však určite nevráti, sú peniaze, za ktoré jeho otec Claudio pred 25 rokmi whisky Macallan kúpil. Čiastka sa podľa neho pohybovala v rádovo desiatkach tisíc frankov. „Po celú dobu sme nepojali podozrenie, že nejde o originál,“ dodal S. Bernasconi.