Rodinné butikové vinárstvo Agustí Torelló Matta ležiace 30 km južne od Barcelony patrí na kvalitatívny vrchol medzi producentmi španielskeho šumivého vína – cavy. Tradičné odrody macabeo, xarel-lo, parellada a trepat už 50 rokov spracováva klasickou metódou sekundárnej fermentácie a vyzrievania vo fľašiach na biele a ružové média špičkovej kvality. Kripta na čele portfólia je snáď najlepším vínom vo svojej kategórii. Rovnako impresívny je aj ostatok portfólia – letný rosat a reserva či vyspelá gran reserva.
AGUSTÍ TORELLÓ MATA Rosat Trepat Reserva Brut 2007 (11,5 obj. %)
Táto moderná a čoraz populárnejšia ružová cava je dorobená z autochónnej odrody trepat známej senzorikou po drobnom červenom ovocí. Víno vyzrievalo najmenej 18 mesiacov vo fľašiach (reserva) a má príjemnú dozáž á la brut (6 g/l).
Vo flaute sýta čerešňovo-červená farebnosť s oranžovým reflexom a príjemným perlením. Zvodná aromatika v príznačných varietálnych tónoch čerešní a malín. Chuťovo vyvážený vnem s akurátnou sviežosťou, krásnou ovocnosťou a peknou dĺžkou. Víno na romantické letné večery i tematické gurmánske posedenia, napríklad pri španielskych kanapkách tapas s jamónom. Výborný pomer kvality a ceny.
Ratingy: eRobertParker.com – 92 bodov (2006)
Hodnotenie TRENDvína: 90 bodov (Vino dei vini)
AGUSTÍ TORELLÓ MATA Reserva Brut 2006 (11,5 obj. %)
Toto cuvée tradičných bielych odrôd macabeo (39%), xarel-lo (25%) a parellada (36%) pochádza z viac ako 25-ročných vinohradov v katalánskom regióne Penedés. Víno vyzrievalo najmenej 2 roky vo fľašiach (reserva) a v marci 2010 bolo degoržované.
Zelenkavo-žltkastá farebnosť s uspokojivým perlením. Aromatiku tvoria noty žltého jablka a cereálneho biskvitu. Mladá veselo svieža chuť s akurátnou dozážou (4 g/l) má naznačenú krémovú kontúru a ovocno-mandľovú koncovku. Osviežujúce letné pitie, samotné, i v kombinácii s čerstvou pomarančovou šťavou.
Ratingy: eRobertParker.com – 91 bodov (2005)
Hodnotenie TRENDvína: 88 bodov (Vino dei vini)
AGUSTÍ TORELLÓ MATA Gran Reserva Brut Nature 2005 (11,5 obj. %)
Trio macabeo, xarel-lo a parellada v tretinovom vzájomnom pomere. Tradičná metóda produkcie a spracovanie bez dozáže spolu s 3-ročným vyzrievaním vo fľaši naplno odkrývajú krásu a potenciál použitých odrôd.
Vo flaute zelenkavo-žltkavá redukcia a jemné perlenie. Buket sa nesie vo vyspelých ovocných nuansách so znakmi zrelosti v podobe tónov kvietkov a biskvitu. V chuti svieže médium s kriedovou textúrou, francúzskym šarmom a mandľovo-ovocnou koncovkou. Vznešená cava pre všetkých labužníkov. Výborný pomer kvality a ceny.
Ratingy: eRobertParker.com – 91 bodov (2004)
Hodnotenie TRENDvína: 90 bodov (Vino dei vini)
Autor je vinársky publicista.