S jesenným obdobím a sychravým počasím prichádza aj vyššie riziko prechladnutí, viróz. Okrem dopĺňania vitamínov v tabletách existujú tipy na prirodzené posilnenie obranyschopnosti. Informuje web zdravie.pluska.sk
Najdôležitejší minerál a jedlo dňa
Základom sú raňajky. Ľudia, ktoré vynechávajú toto najdôležitejšie jedlo dňa, sa rýchlejšie stanú obeťami zimných chorôb a aj prechladnutia. Ranná káva môže nakopnúť, ale šálka bylinkového čaju alebo teplá voda s citrónom sú lepšie alternatívy.
Zinok je kľúčovým minerálom, ktorý dokáže zvrátiť vývoj prechladnutia už v skorom štádiu, prípadne skrátiť výskyt na tri dni, pripomína výživová poradkyňa Petra Húsková pre webový portál.
Okrem iného funguje ako silný antioxidant a zlepšuje hojenie rán, podporuje funkciu štítnej žľazy, čriev, zrážanlivosť krvi, čuch aj zrak. Nájdeme ho hlavne v hovädzom mäse, cíceri, ľanových a tekvicových semienkach, vo fazuli, špenáte, varenej listovej zelenine, alebo aj v kešu orechoch.
Cesnak a kurkuma
Výrazná chuť a aróma cesnaku je nezameniteľná. Svoj podiel na lepšej imunite má však vďaka bohatému podielu selénu, ktorý je dôležitý pri podpore imunity.
Kurkuma dokáže zvýšiť množstvo proteínu, ktorý pomáha imunite v boji s plesňami, baktériami a vírusmi. Okrem jedál je možné ju pridávať aj do nápojov, čím získajú originálnu chuť a zároveň pomôžu aj zdraviu.
Echinacea a antioxidanty
V základnom balíčku proti prechladnutiu by nemal chýbať rastlinka s názvom echinacea. Je možné ju dostať v rôznych formách a dokáže skrátiť liečbu prechladnutia o viac ako polovicu. Treba pripomenúť, že existujú rôzne farebné prevedenia echinacey, ale liečivá je len tá s prívlastkom pupurea.
V jedálničku by nemali chýbať antioxidanty, ktoré nájdeme v malinách, jahodách, ríbezliach, čučoriedkach či v goji. Ich výnimočné sfarbenie je vďaka polyfenolom vrátane quercetinu a antokyánov. Imunitu podporíte aj prísunom ovocia či hlúbovej zeleniny, ako napríklad kel, kapusta, karfiol či brokolica.