Poľnohospodárska pôda určená pre vinohrady ešte viac. Rozloha viníc v Belgicku, ktoré je vo svete skôr známe čokoládou a pivom ako vínom, bola pred dvadsiatimi rokmi podľa belgického ministerstva hospodárstva 72 hektárov. V roku 2017 už 343 hektárov.

Vytláčanie na sever

Belgicko je krajina požehnaná najmä pivu. Keď sa zvyšuje teplota, pivo ju hasí na normálnu. Čo je však za tým, že pivári v Belgicku sa odklonili od svojho moku a dávajú stále viac prednosť vínu? Pre agentúru Reuters sa to pokúsili vysvetliť belgický klimatológ a vinár.

Odborník na počasie z univerzity VUB v Bruselu Wim Thiery tvrdí, že  zmeny od piva k vínu sú súčasťou jasného trendu. „Zreteľne vidíme zmeny, kedy regióny Stredomoria, ktoré sú teraz vhodné na vinárstvo, už takými v budúcnosti nebudú. Alebo čím ďalej, tým menej,“ uviedol. „Namiesto toho sa v budúcnosti stanú pre víno a vinice vhodné regióny v severnej Európe.“ Má to však aj svoje úskalia. Meniaca sa klíma sa nespráva podľa predpovedí meteorológov. Počasie je viac nevyspytateľné a môže vinice poškodiť, upozornil Thiery.

Belgické vinárstvo v Bokrijku v provincii Limburg Zdroj: Flickr

„Pred dvadsiatimi rokmi sme mali víno, ktoré chutilo po citrusoch, citróne a trochu po grapefruite. Dnes máme vína, ktoré sú bližšie skôr  exotickým produktom: liči a ananás. To je pozoruhodný vývoj,“ hovorí Etienne Rigo, spolumajiteľ vinárstva Domaine de Mellemont. „Pred dvadsiatimi rokmi sme mali omnoho ľahšie vína. Dnes máme vína, ktoré sú plnšie a s oveľa dlhšie trvajúcou dochuťou,“ hovorí.

Postupné zmeny

Zmeny v ich valónskom vinárstve 40 kilometrov juhozápadne od Bruselu prichádzali pomaly a postupne. Zvýšili produkciu, chuť vína sa zmenila a oberačku majú skôr. Miestni ju predtým volali „zber Všetkých svätých“, pretože bývala v období rovnomennej cirkevnej slávnosti koncom októbra. „Tento rok plánujeme obrať hrozno niekedy koncom septembra alebo na začiatku októbra,“ hovorí Rigo.

Ak ide o zmeny v posledných rokoch, upriamuje sa radšej na to pozitívne, čo priniesli. „Belgické víno je veľmi mladé. Je stále v období dospievania, pokiaľ ide o odrody a prostredie, z ktorého pochádza a ktoré mu dáva originálne vlastnosti. Myslím, že v nadchádzajúcich rokoch objavíme skutočne skvelé veci,“ dodáva.